Sisältöjulkaisija

null Työmarkkinajärjestöissä monelta asiantuntijalta puuttui työaikakirjanpito

Työmarkkinajärjestöissä monelta asiantuntijalta puuttui työaikakirjanpito

14.2.2018 – Etelä-Suomi

Työnantaja- ja työntekijäjärjestöissä monen asiantuntijan työstä ei ole pidetty työaikakirjanpitoa. Tämä selvisi, kun vuosina 2016–2017 tarkastettiin 22 työnantajajärjestöä, 56 työntekijäjärjestöä ja 24 työttömyyskassaa. 12 työntekijäjärjestössä ja 9 työnantajajärjestössä työaikakirjanpito puuttui osalta työntekijöistä kokonaan. Usein kyse oli siitä, että työnantaja ei katsonut asiantuntijoiden kuuluvan työaikalain piiriin, vaikka tälle tulkinnalle ei ollut laillisia perusteita. Työttömyyskassoissa samaa ilmiötä ei ollut.

"Työaikalaki on yleisen käsityksen mukaan jäänyt ajastaan jälkeen. Sen soveltaminen ajasta ja paikasta riippumattomaan asiantuntijatyöhön on haastavaa, ja lakia ollaankin uudistamassa. Silti myös nykyinen laki sallii työn järjestämisen hyvin joustavasti, kunhan työajat kirjataan", sanoo työsuojelutarkastaja Eila Hasunen Etelä-Suomen aluehallintovirastosta.

Työajan kirjaaminen auttaa sekä työntekijää että työnantajaa seuraamaan, että työajat eivät muodostu liian kuormittaviksi ja työntekijälle jää riittävästi aikaa palautua työstä. Työajan kirjaaminen on tärkeää myös molempien osapuolten oikeusturvan takia.

Kokonaisuudessaan psykososiaalinen kuormitus oli työmarkkinajärjestöissä ja työttömyyskassoissa melko hyvin hallinnassa. Järjestöissä tyypillisiä kuormitustekijöitä ovat työhön sidonnaisuus jäsenten ottaessa yhteyttä myös vapaa-aikana ja aikapaine erityisesti työehtosopimusneuvotteluissa. Työttömyyskassoissa kuormitustekijöitä ovat liiallinen työmäärä sekä etuuskäsittelyn määräajoista johtuva aikapaine. Työntekijöiden kokemuksia psykososiaalisesta kuormituksesta selvitettiin osana valvontaa anonyymillä työolokyselyllä. Kyselyn tulokset olivat hyvät, erityisesti työnantajajärjestöissä.

Lisätietoa raportissa

Valvontahavainnoista voi lukea tarkemmin tuoreesta raportista Työnantaja- ja työntekijäjärjestöjen sekä työttömyyskassojen työsuojeluvalvonta 2016–2017. Avaa raportti tästä.

Lisätietoja:
Eila Hasunen, p. 0295 016 243, etunimi.sukunimi@avi.fi

Mediapalvelu:
Viestintäasiantuntija Virpi Saarinen, p. 0295 016 021, etunimi.sukunimi@avi.fi

Työsuojelun vastuualue, Etelä-Suomen aluehallintovirasto

www.tyosuojelu.fi

Etelä-Suomen aluehallintoviraston työsuojelun vastuualue toimii alueellisena työsuojeluviranomaisena. Se valvoo, että työnantajat noudattavat työelämän lainsäädäntöä ja että työ on mahdollisimman tervettä ja turvallista. Alueella työskentelee 1,1 miljoona henkilöä ja valvottavia työpaikkoja on 120 000.