Sisältöjulkaisija

null Työnantaja ei varmistanut koneen turvallisuutta - hovioikeus tuomitsi sakkoihin

Työnantaja ei varmistanut koneen turvallisuutta - hovioikeus tuomitsi sakkoihin

Mediatiedote 6.11.2015 Etelä-Suomi

Turun hovioikeus tuomitsi Tammelassa toimivan metallialan yrityksen tuotantopäällikön ja työnjohtajan 50 päiväsakon sakkorangaistukseen työturvallisuusrikoksesta. Lisäksi yhtiö tuomittiin maksamaan 5 000 euron yhteisösakko. Käräjäoikeus oli aiemmin hylännyt kaikki syytteet. Hovioikeus antoi tuomionsa 3.11.2015.

Oikeudenkäyntiin johtanut tapaturma oli sattunut tilanteessa, jossa työntekijä oli ollut puhdistamassa vastushitsauskonetta. Työntekijä oli ohjeistuksesta huolimatta puhdistanut hitsin siten, että työstettävä kappale oli edelleen alustalla. Työntekijä astui vahingossa ohjainpolkimiin, jolloin hitsauskoneen yläterä putosi työstöasentoon ja aiheutti työntekijän käden vammautumisen.

Hitsauslinjasto oli siirtynyt yhtiöön yrityskaupan myötä, eikä koneen vaaroja ollut tässä yhteydessä arvioitu. Hovioikeus katsoi, toisin kuin käräjäoikeus, että työnantajan tulee tällaisessakin tilanteessa varmistua siitä, että koneen käyttö on turvallista. Hovioikeuden mukaan työnantaja ei voi pelkästään luottaa työntekijöiden ammattitaitoon.

Työsuojelulakimies Aki Eriksson Etelä-Suomen aluehallintovirastosta pitää tärkeänä, että hovioikeus on arvioinut asiaa toisin kuin käräjäoikeus ja ottanut huomioon vaarojen arvioinnin tärkeyden työturvallisuuden pohjana.

"On hyvä muistaa, että koneet ja laitteet tulee aina ensisijaisesti suojata rakenteellisesti. Ohjeistus on vasta viimesijainen keino vaaran välttämiseksi", Eriksson muistuttaa.

Turun hovioikeuden tuomio 3.11.2015 (R 13/1650)

Lisätietoja:
Työsuojelun lakimies Aki Eriksson, puh. 029 501 62 54, etunimi.sukunimi@avi.fi
Työsuojelun vastuualue, Etelä-Suomen aluehallintovirasto

Etelä-Suomen aluehallintoviraston työsuojelun vastuualue valvoo, että työnantajat noudattavat työelämän lainsäädäntöä ja että työ on mahdollisimman tervettä ja turvallista. Alueella työskentelee 1,1 miljoonaa henkilöä ja valvottavia työpaikkoja on 120 000.