Sisältöjulkaisija

null Työntekijä putosi hissikuiluun – viallisen hissin käytön salliminen toi sakkoa toimitusjohtajalle

Työntekijä putosi hissikuiluun – viallisen hissin käytön salliminen toi sakkoa toimitusjohtajalle

15.11.2018 – Etelä-Suomi

Helsingin käräjäoikeus tuomitsi kirjapainoyhtiön toimitusjohtajan työturvallisuusrikoksesta ja vammantuottamuksesta 20 päiväsakkoon. Oikeus antoi tuomionsa 9.11.2018.

Tuomio liittyi 25.10.2015 Helsingissä tapahtuneeseen työtapaturmaan, jossa työntekijä putosi hissikuiluun.

Yhtiön kirjapainon tuotantotiloissa oli käytössä ns. pystyvammaishissi. Se vikaantui niin, että hissin ovia ei enää saanut avattua sisäpuolelta. Korjaaminen olisi tullut niin kalliiksi, että toimitusjohtajan päätöksellä sitä lykättiin. Samalla hänen suostumuksellaan hissin käyttöä jatkettiin tavarakuljetuksiin. Ovien avaamiseen käytettiin kolmioavainta, jota yleensä käyttävät vain hissien tarkastajat ja korjaajat. Kolmioavain oli kummassakin kerroksessa paikallaan hissin oven vieressä. Kyseisellä avaimella hissin oven sai auki, vaikka hissi olisi eri kerroksessa. Hissin oviin oli teipattu varoituslaput, joissa kerrottiin, ettei hissiä saanut käyttää henkilökuljetuksiin.

Tuotantotilan toisessa kerroksessa ollut yhtiön työntekijä avasi hissin oven kolmioavaimella huomaamatta, ettei taso ollut kerroksen kohdalla, ja ryhtyi selkä edellä vetämään kuormalavoja hissiin lähettääkseen ne ensimmäiseen kerrokseen. Asuttuaan hissikuiluun työntekijä putosi viisi metriä ensimmäisen kerroksessa olleen hissin tasolle ja loukkaantui.

Käräjäoikeus totesi, että toimitusjohtajan on täytynyt ymmärtää hissin käytöstä syntyvä vaara, vaikka sitä ei nimenomaisesti olisi hänelle kerrottu. Tapauksessa ei ollut kyse epätavallisista eikä ennalta arvaamattomista olosuhteista, joihin työnantaja ei olisi voinut vaikuttaa. Kyseessä ei myöskään ole ollut poikkeuksellinen tapahtuma, jonka seurauksia ei olisi voitu välttää. Työturvallisuuslain 41 §:n mukaan työssä saadaan käyttää vain sellaisia laitteita, jotka ovat niitä koskevien säännösten mukaisia

Tapaturman jälkeen työsuojeluviranomainen asetti hissin väliaikaiseen käyttökieltoonvälittömän hengen tai terveyden menettämisen vaaran vuoksi.

Helsingin käräjäoikeuden asia nro R 17/4447

Lisätietoja:
Lakimies Matti Nissinen, puh. 0295 016 139, etunimi.sukunimi@avi.fi
Työsuojelun vastuualue, Etelä-Suomen aluehallintovirasto

Mediapalvelu:
Viestintäasiantuntija Virpi Saarinen, p. 0295 016 021, etunimi.sukunimi@avi.fi 

Etelä-Suomen aluehallintoviraston työsuojelun vastuualue toimii alueellisena työsuojeluviranomaisena. Se valvoo, että työnantajat noudattavat työelämän lainsäädäntöä ja että työ on mahdollisimman tervettä ja turvallista. Alueella työskentelee 1,1 miljoonaa henkilöä ja valvottavia työpaikkoja on 120 000.