Mediatiedotteet ja verkkouutiset hero-kuva Mediatiedotteet ja verkkouutiset hero-kuva

Ajankohtaista

Sisältöjulkaisija

null Työntekijän seksuaalisesta häirinnästä ehdollista vankeutta toimitusjohtajalle

Työntekijän seksuaalisesta häirinnästä ehdollista vankeutta toimitusjohtajalle

Mediatiedote 9.6.2021 Etelä-Suomi

Helsingin käräjäoikeus tuomitsi ravintola-alan yhtiön toimitusjohtajan kolmen kuukauden ehdolliseen vankeuteen seksuaalisesta hyväksikäytöstä, työturvallisuusrikoksesta ja työsyrjinnästä. Lisäksi yhtiö tuomittiin 1 000 euron suuruiseen yhteisösakkoon. Käräjäoikeus antoi tuomionsa 9.6.2021.

Tapauksessa toimitusjohtaja oli ottanut työntekijän Helsingissä sijaitsevaan kahvilaan työntekoa opettelemaan ja siivoamaan iltaisin, ja luvannut tällä olevan myöhemmin mahdollista saada yhtiöstä oikea työpaikka. Toimitusjohtaja oli työssä olon yhteydessä kohdistanut työntekijään useita seksuaalisia tekoja. Toimitusjohtaja oli muun muassa useita kertoja tarjoutunut hieromaan työntekijää, ja ainakin yhdellä kerralla joko riisunut tai pyytänyt työntekijää riisumaan päällysvaatteensa ja hyväillyt tai hieronut työntekijää takapuolesta, suudellut tätä selkään ja koskenut tämän emätintä alushousujen päältä.

Käräjäoikeus katsoi kyseessä olleen työsuhde ja toimitusjohtajan olleen esimiesasemassa työntekijään.  Käräjäoikeus totesi, että on selvää, ettei kyseinen käyttäytyminen ole ollut työnantajalta asianmukaista. Toimitusjohtaja oli käyttänyt törkeästi väärin työntekijän riippuvuussuhdetta toimitusjohtajaan ja taivuttanut hänet alistumaan seksuaalista itsemääräämisoikeutta loukkaavien tekojen kohteeksi. Hän oli siten työnantajana aiheuttanut työntekijän joutumisen haittaa aiheuttavan ja epäasiallisen kohtelun kohteeksi, mitä hänen olisi työturvallissuulain nojalla nimenomaan pitänyt ehkäistä. Käräjäoikeus katsoi menettelyn täyttävän seksuaalisen hyväksikäytön, työturvallisuusrikoksen ja työsyrjinnän tunnusmerkistöt.

”Työnantaja on työturvallisuuslain mukaan velvollinen puuttumaan työssä esiintyvään seksuaaliseen häirintään heti saatuaan siitä tiedon. Työntekijän tulee siis ilmoittaa häirinnästä. Ilmoitusta ei kuitenkaan vaadita silloin, jos häiritsijä on työnantajan edustaja itse, ja jos teot ovat sellaisia, että esimiesasemassa työskentelevän olisi tullut ilman erillistä ilmoitustakin ymmärtää niiden olevan epäasiallisia”, muistuttaa työsuojelun lakimies Anu Virkki Etelä-Suomen aluehallintovirastosta.

Helsingin käräjäoikeuden tuomio 9.6.2021, asianro R 20/8825. Tuomio ei ole lainvoimainen.

Lisätiedot: 
Lakimies Anu Virkki, puh. 029 501 6309, etunimi.sukunimi@avi.fi
Työsuojelun vastuualue, Etelä-Suomen aluehallintovirasto