Sisältöjulkaisija

null Työntekijöitä Suomeen lähettävän yrityksen ilmoittamismenettelyyn perustuva valvonta tehostuu

Työntekijöitä Suomeen lähettävän yrityksen ilmoittamismenettelyyn perustuva valvonta tehostuu

19.6.2018

Työntekijöitä Suomeen lähettävien ulkomaalaisten yritysten velvollisuus ilmoittaa lähettämistä koskevat tiedot on ollut voimassa 1.9.2017 lähtien. Ilmoituksia tuli vuoden 2017 loppuun mennessä noin 3 000 kappaletta. Kuluvan vuoden aikana ilmoituksia on tullut vajaat 4 000 kappaletta.

Ilmoittamisvelvollisuuden teknistä järjestelmää on nyt kehitetty käyttökokemusten perusteella ja sähköiseen lomakkeeseen tulee kesän aikana pieniä muutoksia.

Ilmoitusten perusteella työsuojeluviranomainen pystyy aikaisempaa tehokkaammin kohdentamaan valvontaa reaaliaikaisesti lähetettyjä työntekijöitä koskeviin yrityksiin. Työsuojeluviranomaisen valvonnassa muutoin saatuja tietoja verrataan ilmoittamisvelvollisuuden kautta saatuihin tietoihin.

Erityisesti valvotaan ilmoittamisvelvollisuuden noudattamista, koska ilmoituksen laiminlyöneet lähettävät yritykset jäävät työsuojeluviranomaisen valvonnan ulkopuolelle helpommin. Ilmoitusvelvollisuuden laiminlyönnistä voidaan määrätä laiminlyöntimaksu, joka on suuruudeltaan 1 000 – 10 000 euroa. Ensimmäiset laiminlyöntimaksumaksuprosessit on jo käynnistetty. Ilmoitusvelvollisuuden laiminlyönnistä seuraa suurempi laiminlyöntimaksu kuin puutteellisesti tehdystä ilmoituksesta.

Rakennusalan työssä tieto ilmoituksen tekemisestä ja mahdollisesta täydennysilmoituksesta on toimitettava myös rakennuttajalle ja pääurakoitsijalle. Työsuojeluviranomainen suosittelee menettelyä myös muilla toimialoilla harmaan talouden torjumiseksi. Lähettävää yritystä voi pyytää toimittamaan ilmoituksen tekemisestä työsuojeluviranomaiselta saamaansa vahvistusta osoituksena ilmoituksen tekemisestä.

Lisätietoa: www.tyosuojelu.fi/tyosuhde/lahetetty-tyontekija/ilmoitusvelvollisuus