Sisältöjulkaisija

null Työpaikkojen radon tehovalvonnassa ensi viikolla 13 kunnassa

Työpaikkojen radon tehovalvonnassa ensi viikolla 13 kunnassa

19.4.2017 – Etelä-Suomi

Työsuojeluviranomainen valvoo työpaikkojen radonia Etelä-Suomessa tehostetusti ensi viikon keskiviikkona ja torstaina 26.–27.4. Tarkastuksia tehdään ns. radonkunnissa niihin työpaikkoihin, joissa radonmittaukset tulee olla tehtyinä.

”Tehovalvonnan tavoitteena on varmistaa, etteivät työtekijät altistu keuhkosyöpää aiheuttavalle radonkaasulle. Jaamme tietoa valvonnasta jo etukäteen, jotta mahdollisimman moni työnantaja varmistaisi, että radonin aiheuttama vaara on selvitetty”, kertoo ylitarkastaja Tuula Uurala Etelä-Suomen aluehallintoviraston työsuojelun vastuualueelta.

Valvontaa tehdään seuraavissa kunnissa, joissa radonpitoisuudet ovat korkeat: Askola, Hollola, Hyvinkää, Hämeenlinna, Janakkala, Lahti, Lappeenranta, Loppi, Luumäki, Myrskylä, Pukkila, Pyhtää ja Taipalsaari.

Työnantaja: ota nämä asiakirjat valmiiksi esille

Tarkastuksilla valvotaan, että radonmittaukset on tehty. Työpaikan tulee esittää tarkastuksella radonmittausten tulokset ja työterveyshuoltosopimus. Tarkastuksella kiinnitetään huomiota myös muihin sisäilmaan vaikuttaviin tekijöihin, kuten ilmanvaihtoon, lämpötilaan ja mahdollisiin kosteusvaurioihin.

Radonmittausten tekeminen on työnantajan vastuulla. Jos mittaustulos ylittää 400 Bq/m³, työnantajan on ilmoitettava siitä Säteilyturvakeskukselle (STUK).

Tarkastuksista ei ilmoiteta työpaikoille etukäteen

Tarkastusten kohteena ovat työpaikat, joissa on toimintaa maan tasalla tai kellarikerroksessa. Kohteille ei ilmoiteta tarkastuksesta etukäteen.

Lisätietoa radonista löytyy Säteilyturvakeskuksen nettisivulta Radon tavanomaisilla työpaikoilla ja työsuojeluhallinnon sivuilta Radonsäteily.

Työpaikkojen radonpitoisuus ei saa säännöllisessä työssä ylittää vuosikeskiarvoa 400 Bq/m3.
Kuva: Säteilyturvakeskus

Lisätietoja:
Ylitarkastaja Tuula Uurala, p. 0295 016 379, etunimi.sukunimi@avi.fi
Ylitarkastaja Jari Nykänen, p. 0295 016 321, etunimi.sukunimi@avi.fi

Mediapalvelu:
Viestintäasiantuntija Virpi Saarinen, p. 0295 016 021, etunimi.sukunimi@avi.fi 

Työsuojelun vastuualue, Etelä-Suomen aluehallintovirasto
www.tyosuojelu.fi
 

Etelä-Suomen aluehallintoviraston työsuojelun vastuualue toimii alueellisena työsuojeluviranomaisena. Se valvoo, että työnantajat noudattavat työelämän lainsäädäntöä ja että työ on mahdollisimman tervettä ja turvallista. Alueella työskentelee 1,1 miljoonaa henkilöä ja valvottavia työpaikkoja on 120 000.