Mediatiedotteet ja verkkouutiset hero-kuva Mediatiedotteet ja verkkouutiset hero-kuva

Ajankohtaista

Sisältöjulkaisija

null Työpaikoilta puuttuu kemikaaliturvallisuuteen tarvittavaa tietoa ja osaamista

Työpaikoilta puuttuu kemikaaliturvallisuuteen tarvittavaa tietoa ja osaamista

Mediatiedote 29.10.2019

Pienillä työpaikoilla on tahtoa huolehtia kemiallisten riskien hallinnasta, mutta siihen tarvittavaa tietoa ja osaamista puuttuu. Tämä näkyi selvästi työpaikkojen kemikaaliturvallisuuden valvontakampanjassa syyskuussa 2019. Työsuojelutarkastajat valvoivat kahden viikon aikana kemikaaliturvallisuutta 400 työpaikalla eri puolella Suomea.

Tarkastuksista valtaosa suuntautui teollisuuden työpaikkoihin ja autokorjaamoihin. Tarkastuksia tehtiin myös mm. pesuloihin ja autopesuloihin. Kohteet olivat pääosin pieniä, alle 20 hengen työpaikkoja.

Kemiallisten riskien arviointi puuttui joka toiselta autokorjaamolta ja -pesulalta

Kemiallisten tekijöiden riskien arviointi puuttui kokonaan jopa puolelta tarkastetuista autokorjaamoista ja autopesuloista. Teollisuuden työpaikoista se puuttui 34 prosentilta ja pesuloista 22 prosentilta.

Systemaattisen riskien arvioinnin puute näkyy muun muassa suojaimissa.

”Valitettavan tavallista on, että työpaikalle ostetaan suojaimet varmistamatta, suojaavatko ne työpaikalla käytössä olevilta kemikaaleilta”, kertoo ylitarkastaja Satu Auno Etelä-Suomen aluehallintovirastosta.

Työpaikoilla osataan myös liian harvoin suojautua herkistäviltä eli allergisoivilta aineilta kuten liimoilta, lakoilta ja pesuaineilta. Herkistyminen on otettava vakavasti, sillä se voi johtaa siihen, ettei työntekijä pysty jatkamaan tehtävässään.

Riskien arvioinnissa on kiinnitettävä erityistä huomioitava myös syöpävaarallisiin aineisiin, kuten autokorjaamoissa dieselpakokaasuihin.

Etukäteen lähetetty ohje auttoi työpaikkoja

Vaikka korjattavaa oli paljon, tahtoa kemikaaliturvallisuuden hoitamiseen löytyi. Tarkastajien havaintojen mukaan työnantajista vain harva ei nähnyt asiaa tärkeäksi. Työpaikoille lähetettiin ennen tarkastusta ohje kemiallisten riskien hallitsemiseen, ja lähes puolet oli alkanut laittaa asioita kuntoon sen avulla.

Ohje on nyt kaikkien saatavilla työsuojeluviranomaisen verkkopalvelussa Tyosuojelu.fi sivulla Työpaikkatiedotteet. Tässä suora linkki ohjeeseen: ”Kemikaalit ja kemialliset tekijät”.

Lisätietoja:
Ylitarkastaja Satu Auno
p. 0295 016 234, etunimi.sukunimi@avi.fi

Ennakkotiedote valvontakampanjasta 3.9.2019: Työpaikan kemikaaliturvallisuutta ei voi hallita mututiedolla!