Sisältöjulkaisija

null Työsuojeluasiaa Lepaa-näyttelyssä

Työsuojeluasiaa Lepaa-näyttelyssä

15.8.2018

Koneellista perunannostoa

Koneellinen perunannosto on yksi Lepaa-näyttelyn aiheista.

Työsuojeluviranomaiset neuvovat ja opastavat työsuojelun kysymyksissä 16.18. elokuuta Lepaa-näyttelyssä. Työsuojelun asiantuntijat ovat samalla osastolla Työterveyslaitoksen, Työturvallisuuskeskuksen ja maatalousyrittäjien eläkelaitoksen Melan kanssa.

Näytteilleasettajia Lepaalla on vuosittain noin 180–200 ja kävijöitä tapahtuma kerää 7 000–11 000. Messunäyttelyssä läsnä ovat puutarha- ja viheralan kaikki sektorit, kiinteistönhoidon ja maanrakennuksen ammattilaiset. Kävijöiden joukkoon kuuluvat kasvihuoneyrittäjät, marjan- ja vihannestenviljelijät, taimistoviljelijät, puutarhakauppiaat, kaupunkien, kuntien ja seurakuntien viherväki ja golfkentänhoitajat sekä alan urakoitsijat. Mukaan mahtuu myös maanviljelijöitä, kotipuutarhureita, alan opiskelijoita, tutkijoita ja viranomaisia.

Työsuojeluviranomaisten maatalousalan tarkastuksilla on käynyt ilmi, ettei alan työpaikoilla välttämättä ole etukäteen juuri mitään tietoa työsuojeluun liittyvistä asioista.  Tietoa löytyy kyllä, kun sitä osaa ja ymmärtää etsiä, mutta täytyy ensin ymmärtää, mitä ei tiedä ja pitää vielä olla aikaa tähän tiedonhakuun, muistuttaa tarkastaja Ulla Tamminen Lounais-Suomen AVIn työsuojelusta.

Tarkastaja Ulla Tamminen listaa työsuojelutarkastuksilla usein esiin tulleita epäkohtia. Työaikakirjanpito voi puuttua kokonaan tai siinä on puutteita. Palkkalaskelmissa ei mainita palkanmaksun perusteita tai ne on kirjattu virheellisesti, eikä niistä pysty tarkistamaan, onko palkka maksettu oikein. Työntekijöiden työnteko-oikeutta ja kansalaisuutta ei välttämättä ole ollenkaan tarkastettu. Kaikilla työnantajilla ei ole tietoa velvollisuudesta järjestää työterveyshuolto eikä tiedetä lakisääteisen työterveyshuollon ja sairaanhoidon eroa. Vaarojen tunnistamisessa ja arvioinnissa on usein puutteita mm. ergonomiassa, koneturvallisuudessa ja kemiallisten tekijöiden suhteen.

Oma aihepiirinsä on lisäksi ulkomaista työvoimaa käytettäessä tulevat vastaan ongelmat erityisesti tiedonkulussa ja ymmärtämisessä. Lisäksi erilainen turvallisuuskulttuuri voi aiheuttaa hankaluuksia, tarkastaja Tamminen sanoo.

Työsuojeluviranomaisen näyttelyosastolla on varauduttu jakamaan tietoa ja neuvomaan mm. siitä, mitä velvollisuuksia työnantajille tulee palkattaessa työntekijöitä.

Työsuojeluviranomaisen, Työterveyslaitoksen, Työturvallisuuskeskuksen ja Melan yhteisosasto Lepaa-näyttelyssä on A-hallissa osasto A4.

Lisätietoa tapahtumasta:
Lepaa 2018
Näyttelyopas