Sisältöjulkaisija

null Työsuojelun tehovalvonta Länsi-Uudellamaalla: terveysriskit useimmilla työpaikoilla hyvin hallinnassa

Työsuojelun tehovalvonta Länsi-Uudellamaalla: terveysriskit useimmilla työpaikoilla hyvin hallinnassa

16.11.2017 – Etelä-Suomi

Työsuojelutarkastajat tekivät viikolla 44 Länsi-Uudellamaalla tehovalvontaa, jossa tarkastettiin kahden päivän aikana yhteensä 91 työpaikkaa. Tarkastuksia tehtiin 31.10. ja 1.11. 2017 Espoossa, Hangossa, Inkoossa, Kauniaisissa, Kirkkonummella, Lohjalla, Raaseporissa, Siuntiossa ja Vihdissä. Valvonnan tavoitteena oli varmistaa, että työpaikoilla tiedetään työn terveysriskit ja pystytään näin torjumaan terveyshaittoja jo ennalta.

Yhteistyö työterveyshuollon ja työntekijöiden kanssa toimii

Työn terveysriskien hallinnassa olennaista on työnantajan yhteistyö työntekijöiden ja työterveyshuollon kanssa. Työterveyshuolto olikin järjestetty Länsi-Uudenmaan tarkastetuilla työpaikoilla poikkeuksellisen hyvin, sillä se puuttui vain neljästä työpaikasta.

Myös yhteistyö työntekijöiden kanssa sujui valvontahavaintojen perusteella melko hyvin. Useimmilla työpaikoilla oltiin hyvin tietoisia siitä, millaisia terveysriskejä työhön liittyy. Pienissä työpaikoissa terveys- ja turvallisuusriskit käsiteltiin luontevasti työn ohessa keskustellen. Kuitenkin monessa yli kymmenen hengen työpaikoissa oli jäänyt työsuojeluvaltuutettu valitsematta.

Lisäksi tarkastuksilla valvottiin, että työpaikka oli selvittänyt ja arvioinut työn vaarat. Tämä oli hoidossa 76 työpaikalla eli 80 %:lla tarkastetuista työpaikoista. Työterveyshuollon työpaikkaselvitys löytyi 69 työpaikalta.

Joka kolmas työpaikka sai tarkastuksesta puhtaat paperit

Tehovalvonnassa tarkastettiin hyvin erilaisia työpaikkoja aina vartiointiliikkeistä kukkakauppoihin. 36 työpaikkaa sai tarkastuksesta puhtaat paperit, eli niissä oli kaikki tarkastetut asiat hoidettu lainmukaisesti.

”Joissakin tarkastetuissa työpaikoissa asiat oli hoidettu jopa esimerkillisen hyvin, ja kiinnostus työsuojeluasioihin oli suurta. Esimerkiksi monet isoon konserniin kuuluvat työpaikat ja jotkut IT-alan yritykset olivat hoitaneet työsuojeluasiat oikein mallikkaasti”, kertoo ylitarkastaja Jari Nykänen Etelä-Suomen aluehallintovirastosta.

Vain yksittäisissä työpaikoissa työsuojeluasioiden laiminlyöntejä löytyi paljon. Yhdessä työpaikassa tupakoitiin sisällä työskentely- ja asiakastiloissa. Lisäksi yhdessä työpaikassa kävi ilmi, että siellä oli tapahtunut vakava työtapaturma, jota ei ollut ilmoitettu työsuojeluviranomaiselle. Tapaturma otettiin työsuojeluviranomaisen tutkittavaksi.

Valvonnan ohella tarkastajat jakoivat työpaikoille tietoa mm. työsuojeluhallinnon verkkopalvelusta www.tyosuojelu.fi ja työsuojeluviranomaisen puhelinneuvonnasta. Verkkopalvelusta löytyy myös Pienyrityksen tietopaketti, jossa on työsuhdetta, työympäristöä ja työoloja koskevaa tietoa. Se löytyy sähköisenä julkaisuna sivulta www.tyosuojelu.fi/tietoa-meista/julkaisut.

Lisätietoja:
Ylitarkastaja Jari Nykänen, p. 0295 016 321, etunimi.sukunimi@avi.fi

Mediapalvelu:
Viestintäasiantuntija Virpi Saarinen, p. 0295 016 021, etunimi.sukunimi@avi.fi 

Työsuojelun vastuualue, Etelä-Suomen aluehallintovirasto
www.tyosuojelu.fi
 

Etelä-Suomen aluehallintoviraston työsuojelun vastuualue toimii alueellisena työsuojeluviranomaisena. Se valvoo, että työnantajat noudattavat työelämän lainsäädäntöä ja että työ on mahdollisimman tervettä ja turvallista. Alueella työskentelee 1,1 miljoonaa henkilöä ja valvottavia työpaikkoja on 120 000.