Mediatiedotteet ja verkkouutiset hero-kuva Mediatiedotteet ja verkkouutiset hero-kuva

Ajankohtaista

Sisältöjulkaisija

null Työsuojeluviranomaisella neuvontapiste Lapin Matkailuparlamentissa: Tietämys tilaajavastuulaista on vielä valitettavan heikkoa

Työsuojeluviranomaisella neuvontapiste Lapin Matkailuparlamentissa: Tietämys tilaajavastuulaista on vielä valitettavan heikkoa

Verkkouutinen 25.9.2019

Työsuojeluviranomaisella on neuvontapiste Lapin Matkailuparlamentissa 26.–27.9 Torniossa. Etelä-Suomen aluehallintoviraston (avi) tilaajavastuutiimi neuvoo ja opastaa tilaajavastuuasioissa. Samassa neuvontapisteessä on tavattavissa myös Pohjois-Suomen avin työsuojelun ammattilaisia.

Etelä-Suomen avin työsuojelun vastuualue valvoo tilaajavastuulain noudattamista koko Suomessa. Tilaajavastuulaki koskee tilanteita, joissa käytetään ulkopuolista työvoimaa, vuokratyötä tai alihankintaa. Tilaajavastuulailla edistetään yritysten välistä tasavertaista kilpailua ja työehtojen noudattamista sekä torjutaan harmaata taloutta. Tilaajavastuutarkastuksessa selvitetään tilaajan sopimusten kuuluminen tilaajavastuulain soveltamisalaan ja tarkastetaan tilaajan ennen sopimuksen solmimista hankkimat tilaajavastuuselvitykset.

– Kun yritys käyttää ulkopuolista työvoimaa, yrityksen tulee selvittää, että sopimuskumppani on hoitanut lakisääteiset velvoitteensa. Tietämys tilaajavastuulaista on valitettavasti vielä heikkoa. Valvontahavaintojemme mukaan selvityksiä ei ole hankittu juurikaan lain vaatimalla tavalla ennen sopimuksen solmimista. Selvitysvelvollisuuden laiminlyönnistä seuraa toimintaohjeita tai laiminlyöntimaksu, muistuttaa ylitarkastaja Mikko Vanninen. Vanninen toimii Etelä-Suomen aluehallintoviraston (avi) tilaajavastuutiimin esimiehenä.

Avilla kohdennettua valvontaa Lapissa

Pohjois-Suomen avin työsuojelun vastuualue on kohdentanut valvontaa Lapin matkailu- ja ravitsemusalan yrityksien työturvallisuuteen. – Haluamme läpivalaista Lapin Matkailuparlamentissa valvontatyötämme, valvonnan tuloksia ja neuvoa matkailualan yrityksiä työsuojeluasioissa, toteaa ylitarkastaja Hanna-Kaisa Rajala.

Pohjois-Suomen avin työsuojelun vastuualue on tehnyt valvontaa ympärivuoden keskittyen alueellisiin klustereihin. – Valvontaa on kohdistettu muun muassa aktiviteetti- ja safaripalvelujen tarjoajiin, majoitus-, ravitsemis- ja myyntipalveluihin. Tarkastuksilla on valvottu työn vaarojen selvittämistä ja arviointia, työsuhde- ja työterveyshuoltoasioita, ulkomaalaisten työntekijöiden työnteko-oikeuden perusteen varmistamisvelvollisuutta sekä havainnoitu työskentelyolosuhteita, ylitarkastaja Rajala kertoo.

Työsuojelutarkastuksille kertyneiden havaintojen mukaan matkailu- ja ravitsemusalan työpaikoilla puutteita on ollut työn vaarojen selvittämisessä ja arvioinnissa. Myöskään työterveyshuollon järjestämisessä sekä sen toteuttamisessa ei ole aina toimittu lain edellyttämällä tavalla. – Työterveyshuolto tulee työnantajan järjestää myös kausityössä ja aina silloin kun työnantajalla on palkattuja työntekijöitä, Hanna-Kaisa Rajala muistuttaa.

Lisätiedot:
Ylitarkastaja Mikko Vanninen, p. 0295 016 381, sähköposti: etunimi.sukunimi@avi.fi,
Etelä-Suomen avi, työsuojelun vastuualue
Ylitarkastaja Hanna-Kaisa Rajala, p. 0295 017 625, sähköposti: etunimi.sukunimi@avi.fi
Pohjois-Suomen avi, työsuojelun vastuualue

Tietoja tapahtumasta: Lapin Matkailuparlamentti