Mediatiedotteet ja verkkouutiset hero-kuva Mediatiedotteet ja verkkouutiset hero-kuva

Ajankohtaista

Sisältöjulkaisija

null Työsuojeluviranomaiselta käyttökielto juvalaisen vihannestehtaan tuotantotiloille

Työsuojeluviranomaiselta käyttökielto juvalaisen vihannestehtaan tuotantotiloille

Mediatiedote 12.2.2016 Itä-Suomi

Itä-Suomen aluehallintoviraston työsuojelun vastuualue on määrännyt osan Juvalla sijaitsevan vihanneksia jalostavan tehtaan tuotantotiloista käyttökieltoon.

Työsuojelutarkastaja oli tehnyt yhtiöön tarkastuksen vuonna 2011, koska yksi työpaikan työntekijä oli sairastunut tuotantotilojen sisäilman vuoksi. Tarkastuksella ilmeni, että työnantaja oli ryhtynyt selvittämään ongelmaa ja tilannut Työterveyslaitokselta sisäilmatutkimuksen. Tutkimusraportissa oli todettu, että työtilojen sisäilmassa on epäpuhtauksia, jotka vaativat tilojen korjaamista. Työnantajan edustajat olivat tuolloin kertoneet tarkastajalle, että yhtiö korjaa tilat Työterveyslaitoksen suositusten mukaisesti.

Työsuojelutarkastaja teki joulukuussa 2015 työpaikalle uuden tarkastuksen, koska yhtiön toinenkin työntekijä oli sairastunut sisäilman vuoksi. Tarkastuksella ilmeni, että yhtiö ei ollutkaan tehnyt tuotantotiloihin kaikkia Työterveyslaitoksen suosittelemia korjauksia. Lisäksi tarkastaja totesi, että työnantaja ei ollut huolehtinut myöskään työntekijöiden oirehtimisen seurannasta, vaikka useammalle työntekijälle oli tullut sisäilmasta johtuvia oireita.

Työpaikan sisäilmaongelmien selvittäminen ja korjaaminen ja työntekijöiden altistumisen estäminen on työnantajan lakisääteinen velvollisuus. Koska työnantaja ei ollut tässä tapauksessa näistä velvollisuuksistaan riittävästi huolehtinut, työsuojeluviranomainen määräsi tuotantotilat käyttökieltoon.

Yhtiö on saanut työsuojeluviranomaisen kieltopäätöksen tiedoksi tänään ja yhtiön on lopetettava tilojen käyttö viimeistään perjantaina 26.2. Käyttökielto on voimassa niin kauan kun yhtiö on korjannut tilat niin, ettei niistä aiheudu vaaraa työntekijöiden terveydelle. Työsuojeluviranomainen asetti kiellon noudattamiseksi 50 000 euron uhkasakon. Työsuojeluviranomainen voi määrätä uhkasakon yhtiön maksettavaksi, jos se ei noudata kieltoa.

Lisätietoja:
Ylitarkastaja Sampo Pelkonen, puhelin 029 501 6995, sampo.pelkonen@avi.fi
Itä-Suomen aluehallintovirasto, työsuojelun vastuualue, Mikkelin toimipaikka