Mediatiedotteet ja verkkouutiset hero-kuva Mediatiedotteet ja verkkouutiset hero-kuva

Ajankohtaista

Sisältöjulkaisija

null Työsuojeluviranomaisen puhelinneuvontaan tuli viikossa 620 soittoa

Työsuojeluviranomaisen puhelinneuvontaan tuli viikossa 620 soittoa

Verkkouutinen 8.2.2016

Työsuojeluviranomainen avasi viikko sitten valtakunnallisen puhelinneuvonnan. Ensimmäisen viikon aikana neuvontaan tuli 620 soittoa. Niistä 356 koski työsuhdeasioita, 118 työympäristöä ja 87 rakennusalan työympäristöä. Häirintään, syrjintään ja psykososiaaliseen kuormitukseen liittyviä soittoja tuli 59.

”Valtakunnallisen puhelinneuvonnan ensimmäinen viikko sujui hyvin. Lähes kaikkiin puheluihin pystyttiin vastaamaan, ja jonotusaika oli keskimäärin alle minuutin”, kertoo ylitarkastaja Eerik Tarnaala Etelä-Suomen aluehallintoviraston työsuojelun vastuualueelta.

Ylitarkastaja Eerik Tarnaala hyödynsi vanhoja hyviä Post-it-lappuja suunnitellessaan, miten vuoden päivystysvuorot jakautuvat eri puolille Suomea.

Ylitarkastaja Eerik Tarnaala hyödynsi vanhoja hyviä Post-it-lappuja suunnitellessaan, miten vuoden päivystysvuorot jakautuvat eri puolille Suomea.

Kysymyksiä koeaikapurusta sisäilmaan

Työsuhdeasioihin liittyvät yhteydenotot koskivat muun muassa lomautuksia, koeaikapurkuja ja saamatta jääneitä työtodistuksia. Työympäristöön liittyvät kysymykset koskivat muun muassa sisäilmaa ja asbestia.

Useimmiten soittajalle annettiin ohjeita, miten tilanteessa kannattaa toimia. Puhelinneuvonnan keskeisenä tavoitteena on, että asianosaiset saavat ratkaistua asian työpaikalla ilman viranomaisen puuttumista. Tarvittaessa ryhdytään myös valvontatoimenpiteisiin.

”Jos tapauksessa on syytä epäillä vakavaa laiminlyöntiä, niin siihen puututaan tietenkin aina”, Tarnaala korostaa.

Neuvontaa ja valvontaa tehdään työsuojeluviranomaisen toimivallan rajoissa. Työsuojelutarkastaja ei esimerkiksi voi auttaa palkkasaatavien perimisessä tai irtisanomisen riitauttamisessa. Näissä asioissa apua voi hakea omasta ammattiliitosta tai oikeusaputoimistosta. Epäasiallisen kohtelun tapauksissa tarkastaja taas ei voi tulla työpaikalle ratkomaan riitoja. Sen sijaan hän voi velvoittaa työnantajaa toimimaan tilanteen ratkaisemiseksi.

Neuvonta onnistuu ilman työpaikkakäyntiä

Viikon aikana puhelinneuvonnan hoitamiseen osallistui yli 20 tarkastajaa eri puolilla Suomea. Puheluihin vastattiin muun muassa Helsingissä, Hämeenlinnassa, Kuopiossa, Tampereella, Oulussa ja Turussa.

Hämeenlinnassa työskentelevän tarkastajan Päivi Alapotin mielestä valtakunnallinen palvelu on toiminut hyvin.

”Neuvonta ei vaadi työpaikalle menemistä, ja ongelmat ovat hyvin samanlaisia ympäri Suomea. Tarkastajan työtä värittää positiivisesti eri puolelta maata tulevat puhelut”, Alapoti kertoo.

Mikäli asia edellyttää työpaikkatarkastusta, se siirretään sen alueen työsuojeluviranomaiselle, missä työpaikka sijaitsee.

Työsuojeluviranomaisen puhelinneuvonta palvelee arkisin kello 8–16.15 numerossa 0295 016 620.

Näitä työsuojeluviranomaiselta kysytään usein

  • Voidaanko työsopimukseni purkaa koeaikana ilman, että minulle kerrotaan perusteluja? (Vastaus täällä)
  • Työkaverini kiusaa minua, mitä voin tehdä? (Vastaus täällä kohdassa Ohjeita työntekijälle)
  • Olen jatkuvasti stressaantunut, syynä on kiire ja huono työilmapiiri. Mitä voin tehdä? (Vastaus täällä)
  • Minulla on oireita, joiden epäilen johtuvat sisäilmasta. Mitä teen? (Vastaus täällä kohdassa Ohjeita työntekijälle)
Päivitetty 27.12.2017 – Puhelinneuvonta on avoinna 27.12.2017 alkaen arkisin klo 9–15.