Sisältöjulkaisija

null Työsyrjintä terveydentilan perusteella johti sakkotuomioon

Työsyrjintä terveydentilan perusteella johti sakkotuomioon

4.6.2015 – Etelä-Suomi

Helsingin käräjäoikeus tuomitsi työnantajan edustajana toimineen yrityksen toimitusjohtajan 30 päiväsakon sakkorangaistukseen työsyrjintärikoksesta. Käräjäoikeus antoi tuomionsa 2.6.2015.

Tapaus ajoittui vuodenvaihteeseen 2012–2013. Tapauksessa oli kyse tilanteesta, jossa työntekijä oli jäänyt sairauslomalle ja toimittanut muiden henkilöiden välityksellä todistukset poissaololleen. Työnantaja päätti työntekijää kuulematta tämän työsuhteen vedoten työntekijän tiedotusvelvollisuuden laiminlyömiseen sairauspoissaoloon liittyen.

Käräjäoikeus katsoi tuomiossaan, että työnantajan edustaja oli asettanut asianomistajan epäedullisempaan asemaan terveydentilan perusteella päättämällä tämän työsuhteen siitä huolimatta, että työntekijä oli ilmoittanut sairauslomistaan työnantajalle. Käräjäoikeus katsoi olevan ilmeistä, että työsuhteen purkamisen tosiasiallisen syyn on täytynyt keskeisesti liittyä työntekijän henkilöön ja vallinneeseen tilanteeseen. Käräjäoikeus katsoi, ettei asiassa ollut jäänyt varteenotettavaa epäilyä siitä, etteikö pääasiallisin peruste työsuhteen päättämiseen ollut ollut se, että asianomistajaa ei enää pidetty sopivana työntekijänä. Työnantajan edustaja ei ollut pyrkinyt selvittämään työkyvyn mahdollista alentumista tai osoittanut, että työntekijän työsuhteen päättämiselle terveydentilan perusteella olisi ollut jokin painava ja hyväksyttävä syy.

Helsingin käräjäoikeuden tuomio, asianro: R 14/8373.

Lisätiedot:
Lakimies Tanja Välke, puh. 029 501 6388, etunimi.sukunimi@avi.fi
Työsuojelun vastuualue, Etelä-Suomen aluehallintovirasto

Etelä-Suomen aluehallintoviraston työsuojelun vastuualue valvoo, että työnantajat noudattavat työelämän lainsäädäntöä ja että työ on mahdollisimman tervettä ja turvallista. Alueella työskentelee 1,1 miljoonaa henkilöä ja valvottavia työpaikkoja on 120 000. Vastuualueella on 200 työntekijää.