Mediatiedotteet ja verkkouutiset hero-kuva Mediatiedotteet ja verkkouutiset hero-kuva

Ajankohtaista

Sisältöjulkaisija

null Väärin tehty timanttisahaus on hengenvaarallista työtä

Väärin tehty timanttisahaus on hengenvaarallista työtä

Mediatiedote 23.2.2017 Länsi- ja Sisä-Suomi

Länsi- ja Sisä-Suomen alueella on sattunut viime aikoina tapaturmia, joissa osallisena on ollut timanttisaha. Kyseisissä tapaturmissa on havaittu mm. käyttöohjeiden vastaista toimintaa.

Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintoviraston työsuojelun vastuualue haluaa muistuttaa, että timanttisahauksessa on huomioitava sahan käyttöohjeet. Käyttöohjeista on erityisesti tarkastettava, kuinka timanttisahaa saadaan käyttää ja onko valmistaja kieltänyt joitain työmenetelmiä, sekä arvioitava sahaustyössä tarvittavat henkilönsuojaimet. Päätoteuttajan on huomioitava timanttisahaustyövaihe myös työmaan turvallisuussuunnitelmissa. Päätoteuttajan on riittävän järjestelmällisesti selvitettävä ja tunnistettava työvaiheesta aiheutuvat rakennustyön vaara- ja haittatekijät.

Työsuojelun vastuualue haluaa erityisesti painottaa, että markkinoilla on myös erittäin voimakkaita käsityökoneiksi luokiteltuja timanttisahoja, jolloin virheellisesti sahattaessa voi loisvoimasta aiheutua hengenvaarallinen "takapotkunvaara". Laitteen suuresta tehosta johtuen tällaista terän kimpoamista sahauspinnasta ylös eli ns. "takapotkua" ei pysty kukaan käsivoimin hallitsemaan. Tästä johtuen tulisi korostaa työpaikalla tehtävän riskien ja vaarojen arvioinnin tärkeyttä henkilösuojaimien valinnassa, etenkin yläraajavammojen estämiseksi tai vamman vakavuuden vähentämiseksi, kun käytetään voimakkaita timanttisahoja. Koska timanttisaha on rakennustyömaan yksi vaarallisimmista työkaluista, on päätoteuttajan/työnantajan erityisesti huolehdittava siitä, että timanttisahaa käyttävä työntekijä on opastettu käyttämään sahaa valmistajan antamien ohjeiden mukaisesti.
 
Lisätietoja: Tarkastaja Mikael Söderholm, puh. 0295 018 729

Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto, työsuojelun vastuualue