Mediatiedotteet ja verkkouutiset hero-kuva Mediatiedotteet ja verkkouutiset hero-kuva

Ajankohtaista

Sisältöjulkaisija

null Valvontahanke selvittää: miten tilaajavastuu hoidetaan kunnissa ja kuntayhtymissä?

Valvontahanke selvittää: miten tilaajavastuu hoidetaan kunnissa ja kuntayhtymissä?

Mediatiedote 27.2.2018 Etelä-Suomi

Miten kunnat ja kuntayhtymät hoitavat tilaajan selvitysvelvollisuuden, jonka tarkoitus on torjua harmaata taloutta ja epätervettä kilpailua? Tämä selviää, kun kuntiin ja kuntayhtymiin tehdään tilaajavastuutarkastuksia vuonna 2018. Tilaajavastuu kunnissa -hanke alkaa ensi torstaina 1.3. Hankkeen tavoitteena on tehdä vuoden loppuun mennessä tarkastus lähes 200 kuntaan.

Hankkeessa tarkastetaan sopimuksia kaikilta kunnan toimialoilta, kuten esimerkiksi palvelun ja puhtaanapidon, kiinteistöhuollon, infran ja rakentamisen toimialoilta sekä sosiaali- ja terveysalalta. Tarkastettavat kunnat ja kuntayhtymät valikoituvat satunnaisesti.

Kunnat tilaavat paljon alihankintaa ja vuokratyötä

Kuntiin kohdistetaan tilaajavastuuvalvontaa, koska käytännössä kaikissa kunnissa tehdään alihankintaa ja vuokratyötä koskevia sopimuksia, joissa tulee noudattaa tilaajavastuulakia. Nämä sopimukset voivat koskea esimerkiksi liikuntatilojen saneerauksia, teiden kunnossapitoa ja hoitohenkilökunnan vuokrausta Suomesta tai ulkomailta.

Ennen alihankinta- tai vuokratyösopimuksen solmimista tilaajan tulee selvittää, että sopimuskumppani on hoitanut työnantajavelvoitteensa, kuten esimerkiksi verot, työntekijöiden eläkevakuuttamisen, tapaturmavakuuttamisen ja työterveyshuollon.

”Kuntien toiminnalla on merkitystä myös siksi, että huomattavan isoina tilaajina kunnat toimivat tilaajavastuun suunnannäyttäjinä eri alojen yrityksille”, korostaa hankkeesta vastaava tarkastaja Pauli Ollikka Etelä-Suomen aluehallintoviraston työsuojelun vastuualueelta.

Tarkastuksesta ilmoitetaan kuntaan etukäteen. Tarkastuksen alussa on tilaajavastuusta lyhyt tietoisku, joka on kohdistettu hankintoja tekeville ja niistä päättäville henkilöille kuntien eri yksiköistä ja kuntayhtymistä.

Tilaajavastuuvalvonta viestii nyt myös Twitterissä

Tilaajavastuuvalvonta alkoi helmikuussa viestiä Twitterissä nimellä Tilaajavastuu. Tilaajavastuun Twitter-tilillä kerrotaan muun muassa Tilaajavastuu kunnissa -hankkeen etenemisestä ja valvontahavainnoista. Tilillä jaetaan myös muuta tietoa tilaajavastuusta ja sen valvonnasta.

 

Lisätietoa:
Tarkastaja Pauli Ollikka, p.0295 016 239, etunimi.sukunimi@avi.fi
Ylitarkastaja Mikko Vanninen, p.0295 016 381, etunimi.sukunimi@avi.fi

www.tyosuojelu.fi/tilaajavastuu

Etelä-Suomen aluehallintovirasto, työsuojelun vastuualue

Etelä-Suomen aluehallintoviraston työsuojelun vastuualue toimii alueellisena työsuojeluviranomaisena. Se valvoo, että työnantajat noudattavat työelämän lainsäädäntöä ja että työ on mahdollisimman tervettä ja turvallista. Vastuualue vastaa tilaajavastuulain valvonnasta koko Suomessa.