Sisältöjulkaisija

null Valvontahavainto: Elementtirakentamisen turvallisuus parantui edellisestä tehovalvonnasta

Valvontahavainto: Elementtirakentamisen turvallisuus parantui edellisestä tehovalvonnasta

4.6.2018 – Etelä-Suomi

Elementtirakentamisen turvallisuus oli tämän kevään valvontahavaintojen mukaan selvästi viime syksyä parempi. Elementtirakentaminen oli työsuojeluviranomaisen tehovalvonnassa toukokuussa 14.–25.5.2018 koko Suomessa. Edellisen kerran vastaavaa tehovalvontaa tehtiin syyskuussa 2017 Etelä-Suomessa.

Toukokuun tehovalvonnassa tarkastettiin 40 työmaata. Tarkastushetkellä elementtikuorman purkutyö oli käynnissä 24 työmaalla, ja vain kahdelta työmaalta puuttuivat asianmukaiset putoamissuojaukset kuorman purussa. Tämä on huomattavasti paremmin kuin syyskuun valvontaiskussa, jossa kuormanpurun putoamissuojaukset olivat kunnossa alle puolella työmaista.

”Tulokset ovat hyvin lupaavia. Tavoitteena tietenkin on, että putoamissuojaus on kunnossa kaikilla elementtirakentamisen työmailla. Putoamistapaturmien seuraukset ovat usein vakavia, eikä sen suhteen pidä ottaa riskejä”, kertoo ylitarkastaja Ville Lappalainen Etelä-Suomen aluehallintoviraston työsuojelun vastuualueelta.

Tehovalvonnassa tarkastettiin myös elementtien asennuksen putoamissuojaus ja elementtien varastoinnin turvallisuus. Näissä puutteita oli noin joka neljännellä työmaalla. Putoamissuojaussuunnitelma oli tehty kattavasti yli puolella valvotuista työmaista.

Elementtikuormien purkamisen turvallisuuden varmistamiseen on olemassa toimivia keinoja, joiden käyttö lisääntyy koko ajan. Syksyn ja kevään tehovalvontakampanjoiden tavoitteena oli vauhdittaa tätä kehitystä.Elementtirakentamisen turvallisuuden valvontaa

Elementtikuorman purkutyössä työntekijän putoaminen tulee estää ensisijaisesti rakenteellisin ratkaisuin esimerkiksi telineillä, kuten tällä purkupaikalla on tehty. Kuva on otettu tarkastuksella Vantaalla.

Lisätietoja:
Ylitarkastaja Ville Lappalainen, p. 0295 016 288, etunimi.sukunimi@avi.fi
Työsuojelun vastuualue, Etelä-Suomen aluehallintovirasto
www.tyosuojelu.fi