Sisältöjulkaisija

null Valvontaisku Etelä-Karjalassa: kuljetusajoneuvojen työturvallisuudessa paljon puutteita

Valvontaisku Etelä-Karjalassa: kuljetusajoneuvojen työturvallisuudessa paljon puutteita

22.5.2017 – Etelä-Suomi

Kuljetusajoneuvojen nostimia ja nostureita tarkastettiin Lappeenrannassa ja Imatralla viime viikon keskiviikkona ja torstaina 17.–18.5.2017. Muutaman tunnin valvontaiskuissa tarkastettiin yhteensä 32 ajoneuvoa, joista vain kaksi selvisi tarkastuksesta puhtain paperein.

Kuudessa ajoneuvossa nostimen tai nosturin kuntoa ei ollut tarkastettu moneen vuoteen. Näissä laiminlyönti katsottiin niin merkittäväksi, että työsuojeluviranomainen tekee asiasta ilmoituksen poliisille.

”Vialliset nostimet ovat liittyneet moneen työtapaturmaan, joten niiden kunnosta on tärkeää pitää huolta. Kyse on myös harmaan talouden torjumisesta, sillä maksullisia tarkastuksia laiminlyömällä ei pitäisi saada kilpailuetua”, muistuttaa työsuojelutarkastaja Ari Pulli Etelä-Suomen aluehallintovirastosta.

Lain mukaan kuormausnostureiden määräaikaistarkastukset on suoritettava vuoden välein ja perusteellinen määräaikaistarkastus kymmenen vuoden välein. Ajoneuvossa tulee olla tarkastuksesta asianmukainen pöytäkirja, ja puutteet on korjattava pöytäkirjassa mainitussa määräajassa.

Kuormausnostureiden määräaikaistarkastukset olivat tekemättä noin puolessa tarkastetuista nostureista. Toinen vakava puute oli öljyvuodot, joita havaittiin viidessä nosturissa.

”Öljyvuoto on hälyttävä merkki sylinterien tiivisteiden kulumisista ja vaurioista tai letkujen huonoista liitoksista ja kulumisista. Vuodot tulee korjata heti, sillä ne voivat pahimmillaan aiheuttaa vakavan tapaturman”, Pulli kertoo.

Nostimet ovat tänä vuonna yhtenä työsuojeluvalvonnan kohteena niihin liittyvien tapaturmavaarojen vuoksi.

Lisätietoja:
Työsuojelutarkastaja Ari Pulli
p. 0295 016 336, etunimi.sukunimi@avi.fi

Mediapalvelu:
Viestintäasiantuntija Virpi Saarinen
p. 0295 016 021, etunimi.sukunimi@avi.fi

Työsuojelun vastuualue, Etelä-Suomen aluehallintovirasto

www.tyosuojelu.fi   

Etelä-Suomen aluehallintoviraston työsuojelun vastuualue toimii alueellisena työsuojeluviranomaisena. Se valvoo, että työnantajat noudattavat työelämän lainsäädäntöä ja että työ on mahdollisimman tervettä ja turvallista. Alueella työskentelee 1,1 miljoona henkilöä ja valvottavia työpaikkoja on 120 000.