Mediatiedotteet ja verkkouutiset hero-kuva Mediatiedotteet ja verkkouutiset hero-kuva

Ajankohtaista

Sisältöjulkaisija

null Valvontaisku: yli puolella työmaista oli puutteita työntekijäluetteloissa

Valvontaisku: yli puolella työmaista oli puutteita työntekijäluetteloissa

Mediatiedote 5.12.2016 Etelä-Suomi

Monilla rakennustyömailla on yhä vaikeuksia työntekijäluetteloiden pitämisessä. Sen sijaan veronumerolliset tunnistekortit ovat nykyään valtaosalla työntekijöistä kunnossa. Nämä havainnot tehtiin työmaiden yllätystarkastuksilla viikoilla 47 ja 48.

Etelä-Suomen aluehallintoviraston työsuojelutarkastajat ja Helsingin poliisi tarkastivat yhteensä 25 rakennustyömaata eri puolilla Helsinkiä, muun muassa Lauttasaaressa, Jätkäsaaressa, keskustassa, Itäkeskuksessa ja Pukinmäessä. Tarkastuksia tehtiin sekä viikonloppuna että arkena. Valvontaiskujen tavoitteena on harmaan talouden torjunta.

Päätoteuttajan on pidettävä ajantasaista luetteloa kaikista rakennustyömaalla työskentelevistä. Työntekijäluettelossa oli puutteita 15 työmaalla. Osasta luetteloista puuttui muutama työntekijä, ja joidenkin kohdalla työnantaja oli merkitty väärin. Kahdella työmaalla puutteet olivat niin isot, että poliisi kirjoitti niistä sakot.

Useilla tarkastuksilla haasteeksi muodostui se, että oikean muotoista työntekijäluetteloa ei löytynyt sähköisestä järjestelmästä.

”Työntekijäluettelon yhtenä tarkoituksena on vaikeuttaa pimeän työvoiman käyttöä. Tarkastuksella varmistamme, että työmaalla tavatut henkilöt löytyvät luettelosta. Tämän vuoksi on erittäin tärkeää, että luettelo on esitettävissä tarkastuksen yhteydessä, kuten laki edellyttää”, kertoo työsuojelutarkastaja Antti Kujanpää Etelä-Suomen aluehallintovirastosta.

”Työntekijäluetteloon liittyviä puutteita ilmeni nyt enemmän kuin edellisellä valvontaiskulla. Vuosi sitten tehdyllä valvontaiskulla puutteita havaittiin joka kolmannella työmaalla, kun nyt yksittäisiä puutteita ilmeni yli puolella työmaista. Poliisi käsittelee työntekijäluetteloon liittyviä puutteita epäiltynä työturvallisuusrikkomuksena, josta voi seurata sakkorangaistus. Tällä kertaa sakkoja kirjoitettiin kahdella työmaalla havaituista puutteista”, kertoo rikostarkastaja Sampsa Marttila Helsingin poliisilaitokselta.

Tarkastuksilla kohdattiin yhteensä 346 työntekijää, joista 17:llä oli puutteita veronumerollisessa tunnistekortissa.

Osalla tarkastuksista valvottiin myös ulkomaisten työntekijöiden työnteko-oikeutta ja tilaajavastuuta.

Lisätietoja:
Etelä-Suomen aluehallintoviraston työsuojelun vastuualueelta: työsuojelutarkastaja Antti Kujanpää, p. 0295 016 488, antti.kujanpaa@avi.fi
Helsingin poliisilaitokselta: rikostarkastaja Sampsa Marttila, p. 0295 471 128