Mediatiedotteet ja verkkouutiset hero-kuva Mediatiedotteet ja verkkouutiset hero-kuva

Ajankohtaista

Sisältöjulkaisija

null Vankeutta kiskonnantapaisesta työsyrjinnästä ym. rikoksista Tampereella

Vankeutta kiskonnantapaisesta työsyrjinnästä ym. rikoksista Tampereella

Mediatiedote 20.5.2015 Länsi- ja Sisä-Suomi
Pirkanmaan käräjäoikeus on 19.5.2015 tuominnut tamperelaisen ravintoloitsijan kiskonnantapaisesta työsyrjinnästä, törkeästä kirjanpitorikoksesta ja kahdesta törkeästä veropetoksesta kahden vuoden ehdottomaan vankeusrangaistukseen. Yrittäjä määrättiin neljäksi vuodeksi liiketoimintakieltoon.

Ravintolan keittiötyöntekijä oli tehnyt yrittäjän ravintolassa töitä vajaan vuoden ajan seitsemänä päivänä viikossa. Työntekijä oli töissä 13 tuntia päivässä eikä hänellä ollut lainkaan vapaapäiviä tuona aikana. Työntekijälle maksettiin palkkaa huomattavasti vähemmän kuin yleissitovan työehtosopimuksen mukaan hänelle olisi pitänyt maksaa. Työntekijälle ei esimerkiksi maksettu lainkaan palkkaa ylitöistä eikä hänelle maksettu ylityö- tai sunnuntaityökorvauksia eikä iltalisiä, vaikka hän työskenteli viikon jokaisena päivänä.

Käräjäoikeus totesi tuomiossaan, että työnantaja oli käyttänyt hyväkseen työntekijän taloudellista ahdinkoa ja työntekijän ymmärtämättömyyttä ja tietämättömyyttä työntekijöiden oikeuksista Suomessa. Käräjäoikeus katsoi lisäksi, että työntekijä oli riippuvainen työnantajastaan, sillä työntekijän puolison oleskelulupa oli edellyttänyt, että työntekijällä on työpaikka.

Työnantaja esitti asiaa tuomioistuimessa käsiteltäessä, että asiassa oli kyse siitä, että hän oli vain auttanut työntekijää. Käräjäoikeus ei kuitenkaan pitänyt työntekijän kohtelua auttamisena. Käräjäoikeus katsoi työnantajan asettaneen työntekijän huomattavan epäedulliseen asemaan palkan ja epäinhimillisten työaikojen osalta työntekijän ulkomaalaistaustan takia.
 
Vastaaja tuomittiin maksamaan työntekijälle maksamatta jääneitä palkkoja ja ylityökorvauksia yhteensä noin 18 000 euroa.

Käräjäoikeuden asianumero: R 14/5456.

Lisätietoja: Lakimies Petra Saarenmaa, puh. 0295 018 717