Sisältöjulkaisija

null Yhteisten työpaikkojen työsuojelu toimii isoilla työpaikoilla

Yhteisten työpaikkojen työsuojelu toimii isoilla työpaikoilla

15.2.2017

Kun samoissa tiloissa tai samalla työpaikalla työskentelee monen eri työnantajan henkilöstöä, puhutaan yhteisestä työpaikasta, mikäli vaaratkin ovat yhteisiä ja joku työnantajista asemansa perusteella käyttää pääasiallista määräysvaltaa työntekopaikalla. Yhteisen työpaikan työturvallisuudella on omat haasteensa, ja näitä haasteita kartoittaa ja niihin pyrkii valvonnallisesti vastaamaan meneillään oleva aluehallintoviraston (AVI) työsuojelun vastuualueiden valtakunnallinen hanke.

- Työmaalla pääasiallista määräysvaltaa käyttävillä työnantajilla, tilaajilla, näyttäisi olevan parannettavaa tiedottamisvelvollisuudessa sekä onnettomuuden vaaran torjunnassa. Mutta myös työn vaarojen selvittämisessä ja arvioinnissa on haasteita. Puolestaan aliurakoitsijoilla puutteita on havaittu henkilönsuojainten käyttämisessä sekä koneiden ja laitteiden työturvallisuudessa, arvioi hankkeen koordinaattori ylitarkastaja Hanna-Kaisa Rajala Pohjois-Suomen AVIn työsuojelun vastuualueelta.

Hankkeen puitteissa on tehty reilut vajaat sata työsuojelutarkastusta, joilla on annettu vakavasta laiminlyönnissä neljä kehotusta sekä reilut sata toimintaohjetta laittaa työpaikan työsuojeluasiat kuntoon. Puutteita on havaittu mm. koneiden, työvälineiden ja muiden laitteiden turvallisuudessa sekä henkilönsuojainten käyttämisessä.

- Työpaikkojen oma työsuojelun yhteistyö toimii hyvin tarkastamissani isoissa tehtaissa. Siellä missä olen aikaisemmalla tarkastuksella antanut urakoitsijoille ohjeita, he ovat laittaneet asiat kiitettävästi kuntoon, kertoo tarkastaja Jouko Ranta Pohjois-Suomen AVIn työsuojelun vastuualueelta.

Nelivuotisen 2016–2019 hankkeen tavoitteena on tunnistaa yhteisiin työpaikkoihin liittyviä erityispiirteitä, ilmiöitä, haasteita ja erityistilanteita. Lisäksi tavoitteena on selvittää miten työsuojelun vastuuasiat yhteisillä työpaikoilla on järjestetty eri toimijoiden kesken sekä tukea yhteisiä työpaikkoja laittamaan yhdessä työsuojeluasiansa kuntoon.

Lisätietoja:
Ylitarkastaja Hanna-Kaisa Rajala, p. 0295 017 625, etunimi.sukunimi(at)avi.fi
Pohjois-Suomen AVIn työsuojelun vastuualue

Hankkeesta lisää: www.tyosuojelu.fi/yhteiset-tyopaikat.