Mediatiedotteet ja verkkouutiset hero-kuva Mediatiedotteet ja verkkouutiset hero-kuva

Ajankohtaista

Sisältöjulkaisija

null Yrittäjämiehelle rangaistus ja vahingonkorvaukset katkenneen putken aiheuttaneesta tapaturmasta

Yrittäjämiehelle rangaistus ja vahingonkorvaukset katkenneen putken aiheuttaneesta tapaturmasta

Mediatiedote 5.6.2015 Itä-Suomi

Etelä-Savon käräjäoikeus on tänään tuominnut Mikkelissä porakaivoa poranneen yrittäjämiehen sakkorangaistukseen ja vahingonkorvauksiin porakaivoletkun katkeamisesta aiheutuneesta tapaturmasta.

Mikkeliläisen omakotitalon pihaan oli kesäkuussa 2013 tehty porakaivo taloon tulevaa maalämmitystä varten. Omakotitalon omistaja oli tilannut poraustyön porakaivoja tekevältä firmalta. Firman toinen omistaja oli tullut tekemään poraustyötä työntekijänsä kanssa ja vetänyt porauslaitteistolta pihan poikki letkun, jota pitkin porareikään kertynyt vesi pumpattiin pois paineen avulla suurella voimalla. Putki oli paineen vaikutuksesta katkennut ja osunut pihalla olleeseen työntekijään ja talon omistaneeseen mieheen, jonka jalka jouduttiin amputoimaan.   

Käräjäoikeudessa syytteessä ollut yhtiön omistaja kiisti syyllisyytensä ja kertoi, että hän oli varoittanut tapaturmassa loukkaantunutta miestä menemästä liian lähelle putkea, mutta hän ei ollut välittänyt varoituksista. Oikeudessa oli kuultavana porakaivofirman työntekijä ja poraustyön aikana piha-alueella olleet tapaturmassa loukkaantuneen miehen kaksi sukulaista. He kertoivat tapahtumista täysin päinvastoin eli että mitään varoituksia ei ollut annettu.       

Käräjäoikeus piti piha-alueella liikkuneiden kertomusta uskottavampana ja katsoi, että porakaivoyrittäjä ei ollut varoittanut putken vaara-alueelle menemisestä eikä estänyt vaara-alueella oleskelua. Näin ollen oikeus tuomitsi porakaivoyrittäjän työturvallisuusrikoksesta ja vammantuottamuksesta. Oikeus tuomitsi hänelle 50 päiväsakkoa, josta hänelle tulee hänen tuloillaan maksettavaa 300 euroa.

Lisäksi oikeus tuomitsi yrittäjämiehen maksamaan tapaturmaan joutuneelle työntekijälleen ja talonomistajalle vahingonkorvauksia yhteensä noin 5 900 euroa sekä oikeudenkäyntikuluja noin 4 500 euroa.  

Etelä-Savon käräjäoikeuden tuomio numero R 15/305

Lisätietoja
Ylitarkastaja Sampo Pelkonen, puhelin 029 501 6995, sampo.pelkonen@avi.fi
Itä-Suomen aluehallintovirasto, työsuojelun vastuualue, Mikkelin toimipaikka