
Arbetsförhållanden
Inomhusklimat
God inomhusluft på arbetsplatsen bidrar till hälsosamma arbetsförhållanden, till en arbetsgemenskap som fungerar väl och har en god atmosfär, samt till arbetets produktivitet. Arbetsgivaren är skyldig att ombesörja ett hälsosamt och säkert inomhusklimat.
Allmänt om ämnesområdet
Arbetstagare som exponeras för dålig inomhusluft har i högre grad än normalt konstaterats lida av bland annat
- infektioner i andningsvägarna
- täppt eller rinnande näsa
- kliande, svidande eller irriterade ögon
- heshet eller torr strupe
- allmän trötthet och huvudvärk
- i mer sällsynta fall feber samt muskel- och ledvärk.
Det typiska för problem med inomhusklimatet är att symtomen har ett samband med vistelse i byggnaden. Oftast minskar de upplevda symtomen ganska snart efter det att man avlägsnar sig ur lämnar byggnaden.
Om det konstateras att inomhusklimatet på arbetsplatsen medför olägenheter för hälsan ska arbetsgivaren vidta nödvändiga åtgärder för att förebygga att arbetstagarna exponeras arbetstagarnas exponering och röja undan orsakerna.
Det kan finnas flera orsaker till problem med inomhusklimatet
Inomhusluften kan försämras av exempelvis följande faktorer:
- bristfällig eller otillräcklig ventilation (antalet människor i utrymmet)
- spridning av mögelsporer från fukt- eller mögelskadade konstruktioner till inomhusluften
- fukt som reagerar med golvbeläggningsmaterial
- avdunstande ohälsosamma utsläpp från bygg- och inredningsmaterial samt möbler
- fibrer från mineralull som lösgörs från oskyddade ventilationskanalers ljuddämpare och akustikskivor
- temperaturförhållanden och drag som minskar trivseln
- varor som inte hör hemma i arbetsutrymmet
- felaktiga tvättmetoder rengöringsmetode eller otillräcklig städning
Problem med inomhusklimatet ska lösas planmässigt
Det ska finnas avtalade förfaranden för hantering av problem med inomhusklimatet på arbetsplatsen. Det är på grundval av dessa som arbetsgivaren
- informerar om hur man informerar om problem med inomhusklimatet på arbetsplatsen
- inrättar vid behov en arbetsgrupp för inomhusluften
- utnyttjar företagshälsovårdens sakkunskap
- använder experter på inomhusklimat för att utreda byggnadens kondition och tolkning av resultaten
- informerar öppet i rätt tid
- vidtar reparationsåtgärder enligt den uppgjorda planen
- följer upp effekten på arbetstagarnas hälsa av genomförda reparationer
- stöder proaktivt arbetsgemenskapens och arbetstagarnas arbetsförmåga tillsammans med företagshälsovården.
Anvisningar för arbetstagaren
Om du misstänker att det förekommer problem med inomhusklimatet på din arbetsplats ska du informera arbetsgivaren och arbetarskyddsfullmäktig om det. Arbetsgivaren ska informera dig och arbetarskyddsfullmäktig om de åtgärder som vidtagits eller kommer att vidtas. Arbetsgivaren ska också informera dig om varför arbetsgivaren anser att inga åtgärder behöver vidtas.
Om du misstänkar att du får symptom av inomhusluften på arbetsplatsen ska du informera arbetsgivaren och arbetarskyddsfullmäktig om det. Arbetsgivaren ska tillsammans med företagshälsovården utreda huruvida dina symtom beror på förhållandena på din arbetsplats. Berätta alltid om dina symptom också för företagshälsovården. Företagshälsovården bedömer under vilka förutsättningar du kan fortsätta att arbeta i lokaler som orsakar symptomen.
Om symptomen konstateras bero på förhållanden på arbetsplatsen ska arbetsgivaren reda ut orsakerna och åtgärda problemen. Arbetsgivaren är också skyldig att se till att din hälsa inte äventyras medan problemen undersöks och åtgärdas.
Det tar sin tid att komma med att åstadkomma utredningar, rapporter och reparationsplaner och utföra reparationsarbetet. Du kan be om information om läget och tidsplanen av din chef eller arbetarskyddsfullmäktig.
Arbetarskyddsmyndigheten övervakar
Om din arbetsgivare inte vidtar tillräckliga åtgärder för att utreda problemen med inomhusklimatet och för att förhindra exponering, kan du vända dig till arbetarskyddsmyndighetens nationella telefonrådgivning för information och hjälp.
Anvisningar för arbetsgivaren
Hälsorisker förknippade med inomhusklimatet ska förebyggas
Ordentlig planering och ordentligt byggande förebygger problem med inomhusklimatet. Detta betyder exempelvis val av utsläppsfria bygg- och inredningsmaterial samt tillräcklig och välfungerande ventilation. Dessutom ska man se till
- att byggnaden fungerar i övrigt, t.ex. täckdiken
- att ventilationssystemet fungerar och är rent
- att byggnaden underhålls planmässigt
- städning.
Om fukt tränger in i konstruktionerna ska de torkas utan dröjsmål för att förhindra mikrobtillväxt. Skadade material ska avlägsnas. Arbetsgivaren ska alltid reda ut vad som orsakat skadan och utföra reparationen så att skadan inte upprepas.
Om arbetsgivaren hyr arbetslokalerna ska arbetsgivaren avtala om reparationer och underhåll av fastigheten med fastighetens ägare. Arbetsgivaren bär dock alltid ansvaret för arbetstagarnas hälsa. I hyrda lokaler har arbetsgivaren rätt att häva hyresavtalet om arbetslokalerna medför uppenbara hälsorisker för dem som arbetar där.
Hälsorisker måste avvärjas utan dröjsmål och konsekvenserna måste följas upp
Arbetsgivaren ska se till att arbetsplatsen har rutiner genom vilka olägenheter för hälsan relaterade till inomhusklimatet kan förebyggas och upptäckta problem åtgärdas.
Process för hantering av problem med inomhusklimatet på arbetsplatser
Arbetsgivaren är skyldig att
- anlita företagshälsovården eller en annan yrkesutbildad person inom hälso- och sjukvården för att reda ut om symptomen hos arbetstagarna beror på arbetet
- tillsammans med företagshälsovården avgöra vilka arbetstagare som eventuellt kan fortsätta arbeta i lokalerna och under vilka förutsättningar
- på ett tillförlitligt och heltäckande sätt utreda byggnadens kondition och dess påverkan på inomhusklimatet (undersökning av inomhusklimatet); om arbetsgivaren saknar tillräcklig expertis ska en utomstående expert anlitas i undersökningen av inomhusklimatet
- omsorgsfullt planera reparationsarbeten och genomföra dem så att arbetet inte medför olägenheter för byggarbetare eller andra som påverkas av arbetena
- utföra reparationerna planenligt
- ordna ändamålsenlig och tillräcklig städning av arbetsutrymmena efter de genomförda reparationerna
- i samarbete med företagshälsovården eller en annan sakkunnig inom hälsovård följa upp tillräckligheten av de genomförda åtgärderna och deras inverkan på arbetstagarnas hälsotillstånd.
Ett exempel på god praxis är att arbetsgivaren inrättar en arbetsgrupp för inomhusluften. Gruppen har i allmänheten representanter för linjeledningen, fastighetsägaren, fastighetsunderhållet, arbetarskyddschefen och -fullmäktig, företagshälsovården och arbetstagarna på den arbetsplats som frågan gäller. Vid behov kan även en utomstående sakkunnig delta.
Öppen information i rätt tid
Då arbetsgivaren öppet informerar om utredningen och åtgärdandet av problemen med inomhusklimatet förebygger det uppkomsten av rykten. Vid bristande information om hanteringen av problemen med inomhusklimatet kan det på arbetsplatsen uppstå en uppfattning om att arbetsgivaren inte tar arbetstagarnas symtom på allvar.
När frågan om inomhusklimatet behandlas på arbetsplatsen gäller det att komma ihåg att uppgifter om enskilda personers hälsotillstånd är sekretessbelagda. Endast hälso- och sjukvårdspersonal kan bedöma om symptomen beror på arbetet.
God information om inomhusklimatet kännetecknas av att arbetstagarna regelbundet får aktuell information om de åtgärder som vidtas för att reda ut problemen med inomhusluften:
- vad vet man
- vad vet man inte
- vad kommer man att göra
- när kommer man att göra det
- vilka fortsatta åtgärder vidtas
- hur följer man upp reparationsåtgärderna och deras inverkan.
Lagstiftning
- 8 § arbetsgivarens allmänna omsorgsplikt
- 10 § utredning och bedömning av riskerna i arbetet
- 32 § konstruktiv och funktionell säkerhet och hälsa på arbetsplatsen
- 33 § arbetsplatsens ventilation och arbetsrummets rymlighet
- 36 § ordning och renlighet
- 37 § föroreningar i luften
- 40 § biologiska agenser
Lag om företagshälsovård (1383/2001)
- 5 § yrkesutbildade personer och sakkunniga inom företagshälsovården
- 12 § företagshälsovårdens innehåll
Statsrådets förordning om krav för säkerhet och hälsa på arbetsplatsen (577/2003)
- 2 § arbetsgivarens allmänna skyldigheter
- 9 § arbetsplatsens rymlighet och ventilation
Lag om integritetsskydd i arbetslivet (759/2004)
- 5 § behandling av uppgifter om hälsotillstånd
Lagstiftning om inomhusklimatet som övervakas av hälsoskyddsmyndigheten
Domstolsavgöranden och prejudikat
Enligt Högsta domstolens avgörande (KKO:2016:99) hade några arbetstagare arbetat på förlossningsavdelningen på en samkommuns sjukhus, där det sedermera hade upptäckts fukt- och mögelskador. Under sitt arbete hade arbetstagarna insjuknat på grund av problemen med inneluften. I sitt käromål yrkade arbetstagarna ersättning av samkommunen för skadorna till följd av insjuknandet. Fråga om samkommunen hade försummat sina arbetarskyddsförpliktelser och om den på grund av vållande hade skadeståndsansvar gentemot sina arbetstagare.
Enligt Högsta domstolens avgörande (KKO:1998:22) hade en lärare insjuknat i allergisk snuva och bindhinneinflammation i yrket, då han 1980–1993 arbetat i en skola där det hade konstaterats mögelväxt och höga halter av mögelsvampsporer till följd av vattenskador, fuktiga konstruktioner och bristfällig luftväxling. Dessa sjukdomar ansågs ha varit orsakade av att läraren under en lång tid utsatts för kraftig mögelväxtlighet i skolbyggnaden och de skulle ersättas som yrkessjukdomar.
På andra platser i tyosuojelu.fi
- Arbetshälsa och olycksfall: Företagshälsovård
- Anställningsförhållande: Hälsouppgifter
- Problem med inomhusklimatet på arbetsplatsen? Anvisningar för hantering och lösning av problemet. Arbetsplatsmeddelande 3/2020.
- Tillsynen över olägenheter och risker för hälsan orsakade av fukt- och mögelskador. Arbetarskyddstillsynens anvisningar 3/2016.