
Arbetshälsa och olycksfall
Första hjälpen vid kemikalieolyckor
Ensiapu kemikaalitapaturmissa ja -onnettomuuksissa ruotsi - Sisältö
Källa: Onnettomuuden vaaraa aiheuttavat aineet -turvallisuusohjeet, Arbetshälsoinstitutet (på finska, en del av anvisningarna har svensk sammanfattning).
Om man inte känner till instruktionerna för första hjälpen ska de kontrolleras i säkerhetsdatabladet. Säkerhetsdatabladet ges också till räddningspersonalen genast när de kommer till platsen. På så sätt får också räddningspersonalen nödvändig information om kemikaliens faror, rätt skydd och instruktioner för första hjälpen. Därför ska säkerhetsdatabladen för användning av särskilt farliga kemikalier vara lättillgängliga på den plats där kemikalierna används eller lagras.
Den person som ger första hjälpen ska skydda sig efter behov. Till exempel andningsskydd behövs för att skydda sig mot klor och ammoniak samt hållbara skyddshandskar vid stänkskador med starka baser och syror. Den exponerade patienten hålls i vila och varm. För en patient som har inandat irriterande gas rekommenderas en halvsittande eller sittande ställning.
Allmänna rutiner vid kemikalieolyckor
Insatserna vid en kemikalieolycka medför risker. Därför är det viktigt att utryckningsgruppen som anländer till olycksplatsen följer brandkårens och den närvarande personalens anvisningar om platsen och hur de ska ta sig fram tryggt. Personalen ska också på ett ändamålsenligt sätt skydda sig med personlig skyddsutrustning, såsom helansiktsskydd som dras på tillräckligt varma kläder, till exempel en kemikalieskyddsdräkt av polyeten, gummi eller plast, med skyddshandskar, gummistövlar och ett filter som lämpar sig för kemikalien.
En annan viktig princip berör rengöringen då det gäller patienter som exponerats för kemikalier. Om patientens kläder är nedsmutsade av det giftiga eller frätande ämnet eller om gaser eller ånga frigörs från klädseln och orsakar allvarlig irritation i slemhinnorna ska kläderna genast då det är möjligt avlägsnas och patienten ska få nya kläder. Vid intagning ska man vara beredd på att tvätta huden. Det är svårt att rengöra när man är ute i kylan, eftersom avlägsnandet av kläderna medför en omedelbar risk för hypotermi. Därför är det viktigt att förbereda sig på förhand genom att skaffa tillfälliga kläder, såsom filtar, skyltar, sovsäckar och liggunderlag.
Ensiapu kemikaalitapaturmissa ja -onnettomuuksissa ruotsi - plussisällöt
-
En person som exponerats via andningsvägarna flyttas ut i friska luften och får vid behov konstgjord andning som man effektivast ger med hjälp av en blåsbälg. Till balken kan man koppla syreflödet från en tryckflaska. Syretillförsel är särskilt viktigt vid förgiftningar orsakade av kolmonoxid, svavelväte och cyanider.
-
Syror, baser och andra giftiga kemikalier orsakar skador vid stänk i ögat. Särskilt alkalier och mycket starka syror tränger snabbt in i vävnaden och orsakar skador i ögonen redan inom ett tiotals sekunder. Skölj ögat med rikligt med vatten utan dröjsmål.
Om stänk av substanser som denaturerar alkalier och proteiner, exempelvis lut och formalin, råkar i ögat skall ögat sköljas med vatten minst 15-20 minuter och vid behov under hela transporten fram till vårdplatsen.
Vid stänk av syra är sköljtiden 5–15 minuter.
Vid stänk av andra irriterande ämnen såsom organiska lösningsmedel sköljs ögat noggrant med rikligt med vatten.
-
Det exponerade hudområdet sköljs så snabbt som möjligt med riklig mängd vatten. Vid allvarliga olyckor i samband med frätande ämnen är det skäl att inleda sköljningen innan kläderna avlägsnas.
Observera dock att vissa frätande ämnen, till exempel klorsulfonsyra, bildar giftiga gaser när de reagerar med vatten. I sådana specialfall ska särskilda anvisningar övervägas.
Efter nöddusch ska nedsmutsade kläder tas av och isoleras vid behov. Tvätta huden med tvål och vatten och torka. Till sist täcks skadorna med ett sterilt förband. Då det gäller vissa substanser som t.ex. fenol och fluorvätesyra rekommenderas specialmedel för rengöring av huden och neutralisering av effekterna. För att avlägsna lite vattenlösliga ämnen, såsom fettlösliga bekämpningsmedel, kan man även använda adsorberande pulver, till exempel kaolin.
-
När patienten svalt ett farligt ämne beror åtgärderna för första hjälpen på ämnets kemiska och fysikaliska egenskaper, giftighetsgrad, tid som förflutit sedan ämnet svaldes och patientens kliniska tillstånd.
I allmänhet kan uppsugningen av ett organiskt ämne i magtarmen begränsas genom att patienten dricker vatten med medicinskt kol. Om det handlar om ett mycket farligt ämne och en livsfarlig mängd kan det bli aktuellt att få patienten att omedelbart kräkas.
En person som svalt ett frätande ämnen ska inte kräkas, i stället ska han eller hon genom att dricka vatten och skölja munnen späda ut halten i ämnet. Att kräkas efter att ha svalt organiska ämnen är inte tillrådligt eftersom ämnena då lätt råkar i lungorna och där orsakar en kraftig inflammation.
Om patienten inte är vid normalt medvetande eller har kramper får han eller hon inte svälja någonting.