
Työolot
Radon
Yleistä aiheesta
Sisäilman radonpitoisuus voidaan mitata. Radioaktiivisuuden yksikkö on becquerel (Bq), joka tarkoittaa yhden atomin hajoamista sekunnissa. Radonpitoisuus ilmoitetaan becquereleinä kuutiometrissä ilmaa (Bq/m3).
Työnantaja on velvollinen selvittämään radonpitoisuuden työtiloissa, joissa on perusteet epäillä radonpitoisuuden viitearvon ylittymistä. Työsuojelutarkastuksilla valvotaan, että työnantaja on huolehtinut työpaikan turvallisuudesta myös radonsäteilylle altistumisen osalta.
Radonpitoisuuden viitearvot työpaikalla
Työpaikkojen radonpitoisuudelle on asetettu viitearvot säteilyasetuksessa. Radonpitoisuus ei saa säännöllisessä työssä (yli 600 tuntia vuodessa) ylittää vuosikeskiarvoa 300 Bq/m3. Samaa viitearvoa sovelletaan myös kouluihin, päiväkoteihin ja muihin julkisiin tiloihin.
Korkeita radonpitoisuuksia voidaan ennakoida aikaisemmin suoritettujen radonmittausten perusteella. Säteilyturvakeskus ylläpitää listaa kunnista, joissa radonpitoisuus on selvitettävä kaikilla työpaikoilla (aikaisemmin mitatuista vuosikeskiarvoista vähintään 10 % ylittää viitearvon). Lainsäädäntöuudistuksen myötä useita uusia kuntia ja joissain kunnissa vain tiettyjä postinumeroalueita tulee mittausvelvoitteen piiriin.
Lisäksi radonpitoisuus pitää selvittää harjulla tai muulla hyvin ilmaa läpäisevällä sora- tai hiekkamuodostumalla sijaitsevissa työtiloissa sekä pysyvästi käytettävissä maan alla sijaitsevissa työtiloissa. Yläkerroksissa sijaitsevissa työtiloissa mittausta ei yleensä tarvita.
Mittaus tehdään työpaikan jokaisessa rakennuksessa
Radonmittaus tehdään vähintään kaksi kuukautta kestävänä mittauksena niin kutsutulla radonmittauspurkilla. Mittaus pitää tehdä jokaisessa rakennuksessa, jossa työskennellään. Radonmittauskausi kestää syyskuun alusta toukokuun loppuun.
Laajoissa kiinteistöissä mittaus tehdään useasta paikasta. Teollisuushalleissa yksi tai kaksi mittausta on yleensä riittävä määrä, toimistotiloissa yksi mittaus kattaa 200 neliömetrin suuruisen alueen.
Lisätietoa Säteilyturvakeskuksesta
Työnantajan pitää ilmoittaa työpaikalla tehtyjen radonmittausten tulokset Säteilyturvakeskukseen (STUK). Säteilyturvakeskus huolehtii valvonnasta radonpitoisuuden ylittäessä viitearvon ja antaa työpaikalle tarvittaessa määräyksen radonpitoisuuden pienentämisestä tai lisäselvityksen tekemisestä.
Lisätietoa radonista ja radonsäteilyn mittaamisesta Säteilyturvakeskuksen verkkopalvelussa:
- Radon työpaikalla -oppaassa käsitellään työnantajan velvollisuutta selvittää työpaikan radonpitoisuus.
- Radonmittausalueet kartalla.
- Lomakkeet, joilla työnantaja voi ilmoittaa työpaikan radonmittauksia koskevat tiedot.
Lainsäädäntö
- 155 § työpaikan radonpitoisuuden selvittäminen
Muualla verkossa
- Radon työpaikoilla. Säteilyturvakeskus.
- Tiedote: Uusi säteilylaki tiukentaa työnantajien radonmittausvelvoitetta. Säteilyturvakeskus.
- Luettelo kunnista ja postinumeroalueista, jossa työnantaja on velvollinen mittaamaan radonpitoisuuden (voimaan 15.12.2018). Säteilyturvakeskus.
- Kysymyksiä ja vastauksia säteilylain uudistuksesta. Sosiaali- ja terveysminiseriö.