Verotus ja veronumero

Verotus ja veronumero

Verohallinto on Suomessa veroasioita hoitava viranomainen. Verojen maksu Suomeen riippuu mm. oleskelun kestosta ja siitä, työskennelläänkö vuokratyöntekijänä ja onko työnantaja suomalainen vai ulkomainen yritys.

Verotuksen oikeellisuudesta vastaa työntekijä, verohallinnon sivuilta löydät lisätietoa verotuksesta.

Henkilötunniste on pakollinen rakennustyömaalla työskentelevälle

Laskulaskin. Kuvituskuva.Jokaisella rakennustyömaalla työskentelevällä on oltava työmaalla liikkuessaan näkyvillä henkilön yksilöivä kuvallinen tunniste. Huolehtimisvelvollisuus henkilötunnisteesta kohdistuu yhteistä rakennustyömaata johtavaan tai valvovaan rakennuttajaan, pääurakoitsijaan tai muuhun päätoteuttaja-asemassa olevan työnantajaan ja työntekijän omaan työnantajaan.

Henkilötunnistetta eivät tarvitse vain tilapäisesti tavaraa työmaalle tuovat henkilöt sekä yksityisen henkilön omaan käyttöön tapahtuva rakentaminen tai korjaaminen. Lisäksi työmailla, jotka eivät ole yhteisiä työmaita, ei tarvita henkilötunnisteita.

Tunnisteesta on käytävä ilmi

  • onko henkilö työsuhteessa oleva työntekijä vai itsenäinen työnsuorittaja
  • itsenäisen työnsuorittajan kortissa tulee näkyä yrityksen nimi
  • työntekijän nimi ja kuva
  • työnantajan (palkanmaksajan) nimi
  • veronumerorekisteriin merkitty veronumero.

Veronumeron tulee löytyä julkisesta veronumerorekisteristä. Toisin sanoen numero kortissa ei ole veronumero, ellei sitä ole rekisteröity verottajan tietokantaan. Rekisteröinnin voi suorittaa työntekijä itse tai työnantaja.

Työntekijä voi pyytää veronumeron itse verotoimistosta tai Verohallinnon puhelinpalvelusta. Työnantaja voi myös pyytää kaikkien työntekijöidensä veronumerot yhdellä kertaa sähköisesti.

Lisätietoa verohallinnon verkkopalvelussa: Veronumero ja rakennusalan julkinen veronumerorekisteri.

Lisää aiheesta

SDG-palkki


Linkki Euroopan komission Your Europe -portaaliin.

 

Tämä verkkosivu on osa Euroopan komission Your Europe -portaalia. Löysitkö etsimäsi?