Mediatiedotteet ja verkkouutiset hero-kuva Mediatiedotteet ja verkkouutiset hero-kuva

Ajankohtaista

Sisältöjulkaisija

null Kesätyöntekijä, muista pyytää työtodistus!

Kesätyöntekijä, muista pyytää työtodistus!

Mediatiedote 31.8.2021


Työsuojelutarkastajat tarkastivat kesän aikana noin 300 kesätyöpaikkaa. Osa kesätyöntekijöistä jäi taas ilman työterveyshuoltoa tai kunnollisia työvuorolistoja. Kesätyöntekijän kannattaa aina pyytää työnantajalta työtodistus. Jos työnantaja ei sitä anna, voi pyytää apua työsuojeluviranomaiselta.  

Työsuojeluviranomainen muistuttaa kesätyöntekijöitä työtodistuksen pyytämisestä. Työtodistus on tärkeä asiakirja, josta on hyötyä esimerkiksi työnhaussa. Työtodistusta voi tarvita pitkänkin ajan kuluttua erilaisissa yhteyksissä, joten se kannattaa aina pyytää ja säilyttää huolella. 

”Työntekijä voi halutessaan pyytää kaksi versiota työtodistuksesta, laajan ja suppean. Laajaan voi pyytää esimerkiksi arvion työtaidosta ja käytöksestä, suppeaan vain tiedot työsuhteen ajankohdasta ja työtehtävistä”, neuvoo työsuojelutarkastaja Mia Rosendahl.

Työnantajalla on velvollisuus antaa työtodistus pyydettäessä. Mikäli työntekijä ei pyynnöstä huolimatta saa työtodistusta, hän voi pyytää apua työsuojeluviranomaisilta. Työtodistusta voi pyytää myös useita vuosia työsuhteen päättymisen jälkeen.

Työsuojeluviranomaisten puhelinneuvonta palvelee arkisin kello 9–15 numerossa 0295 016 620. Työsuojeluviranomainen saa vuosittain noin tuhat työtodistusta koskevaa yhteydenottoa. 

Työterveyshuolto puuttui, työvuorolistan sai liian myöhään

Kesän aikana tähän mennessä tarkastetuista 302 kesätyöpaikasta 55:ltä puuttui työterveyshuolto. Näitä työpaikkoja on nyt velvoitettu järjestämään työterveyshuolto, ja työsuojelutarkastajat jälkivalvovat, että näin tapahtuu.

Lakisääteinen työterveyshuolto on ennaltaehkäisevää toimintaa, ja se on järjestettävä kaikilla työpaikoilla työpaikan koosta, toimialasta ja työsuhteiden kestosta riippumatta. Työterveyshuolto on tärkeä myös nuoria työllistävissä kesätyöpaikoissa, sillä sen tavoitteena on varmistaa, ettei työ vaaranna työntekijän terveyttä ja turvallisuutta.

32 työpaikalla oli puutteita työvuoroluetteloissa: niitä ei ollut tehty ollenkaan, niistä puuttui työvuoron päättymisen kellonaika, tai työntekijät saivat työvuorot tietoonsa liian myöhään. Esimerkiksi maanantaina alkavan listan saattoi saada vasta edellisenä viikonloppuna. Toimialasta ja työehtosopimuksesta riippuen työvuorolistat on annettava 1–2 viikkoa ennen uuden jakson alkua.

”Valtaosalla työvuoroluettelo oli kuitenkin kunnossa, ja ilahduttavan moni työnantaja muisti myös sen, että työvuoroja ei voi perua sateen takia”, Rosendahl kertoo. 
Tarkastuksia tehtiin lähinnä jäätelökioskeihin, marjamyyntipisteisiin, kesäkahviloihin, ravintoloihin ja erilaisiin myymälöihin. Tarkastuksilla käsiteltiin myös muun muassa työsopimuksia, perehdyttämistä ja koronaturvallisuutta.

Lisätietoja:

Työsuojelutarkastaja Mia Rosendahl, p. 0295 016 625 
Etelä-Suomen aluehallintovirasto, työsuojelun vastuualue

Työsuojelutarkastaja Janne Honkonen, p. 0295 017 675 
Pohjois-Suomen aluehallintovirasto, työsuojelun vastuualue

Sähköpostit muotoa etunimi.sukunimi@avi.fi