Kesätyöpaikoilla pätevät samat työelämäsäännöt kuin muillakin työpaikoilla

Verkkouutinen 30.6.2020

Nuori nainen vihreässä essussa kastelee salaattia suihkepullolla.

Työsuojelutarkastajat valvovat tehostetusti kesätyöpaikkoja kesä-elokuussa eri puolilla Suomea. Tarkastuksia tehdään erityisesti mansikka- ja jäätelökioskeihin, torimyyntiin ja muihin pieniin asiakaspalvelutyöpaikkoihin. Tarkastusten kohteena voi olla myös muita kausityöpaikkoja.

Valvonnan tavoitteena on varmistaa, että työsuhteen ja työturvallisuuden perusasiat ovat myös kausityöpaikoilla hallinnassa ja työsuhteen vähimmäisehtoja noudatetaan.
– On ensiarvoisen tärkeää, että työuran alussa oleville syntyy käsitys niistä pelisäännöistä, joilla suomalaisen työelämän kuuluu toimia, huomauttaa hankkeesta vastaava työsuojelulakimies Aki Eriksson Etelä-Suomen aluehallintoviraston työsuojelun vastuualueelta.

Huomio palkkalaskelmaan ja työvuoroluetteloon

Hankkeessa valvotaan, että työpaikalle on järjestetty työterveyshuolto ja otettu tapaturmavakuutus. Lisäksi tarkastetaan, että työn tauotuksesta on huolehdittu ja työntekijät on perehdytetty koronaviruksen edellyttämiin erityisjärjestelyihin.

Varsinainen huomio keskittyy kuitenkin työsuhteen ehtoihin. Tarkastuksilla varmistetaan, että työntekijät ovat saaneet kirjallisen selvityksen työsuhteen ehdoista ja että palkkalaskelma annetaan jokaisen palkanmaksun yhteydessä.
 – Palkkalaskelma ei ole pelkkä paperi, vaan laskelmasta pitää selvitä myös se, mistä palkka muodostuu. Työntekijän on voitava varmistua palkan oikeellisuudesta, toteaa Eriksson.  

Aikaisemmilta vuosilta tiedetään, että työaikakysymykset nousevat myös kausityöpaikoilla esiin. Hankkeessa keskitytäänkin erityisesti työvuoroluetteloiden valvontaan. Luettelon perusteella työntekijän tulee tietää työvuoronsa alkamis- ja päättymisaika sekä ruokatauon paikka. Tärkeää on myös, että työvuoroluettelo annetaan hyvissä ajoin, vähintään viikkoa ennen ja että sitä ei enää muuteta tämän jälkeen.
 – Tänä kesänäkin on valitettavasti havaittu työpaikkoja, joissa sateen sattuessa työntekijälle ilmoitetaan, että työvuoro on peruttu. Tätä ei kuitenkaan laki salli, vaan näinhän käytännössä siirretään yrittäjän riski työntekijälle. Tähän pyrimme puuttumaan haastattelemalla joka tarkastuksella työntekijöitä yrityksen käytännöistä, selventää Eriksson.

Apua puhelinneuvonnasta

Työsuojeluviranomaisten puhelinneuvonta palvelee numerossa 0295 016 620 maanantaista perjantaihin kesäaikana 22.6.–7.8. klo 9.00–11.30 ja 12.30–15.00 (muulloin klo 9–15).
– Työsuojeluviranomaisten puhelinneuvonta ei ole kaikille nuorille tuttu palvelu, mutta voin suositella sitä jokaiselle, jolla on kysyttävää omaan työsuhteeseensa liittyen. Myös työnantajat saavat sieltä neuvontaa, vinkkaa Eriksson.

Lisätietoja:
Lakimies Aki Eriksson, puh. 0295 016 254, [email protected]
Työsuojelun vastuualue, Etelä-Suomen aluehallintovirasto

Työsuojeluhallinnon tiedote: Kesätyössä huomioitava työsuojelu ja työehdot