Missä mennään kvartsipitoisen pölyn torjunnassa rakennustyömailla?

Mikko Koivisto 15.6.2023 / päivitetty 15.6.2023 08:54

Syksyllä 2021 kirjoitin blogikirjoituksessani kvartsipitoisesta pölystä ja sen vaaroista rakennustyömailla. Tarkastellessani nykytilannetta rakennustyömailla, huomaan, että asianmukainen suojautuminen kvartsipitoiselta pölyltä on edelleen sellainen aihe, josta pitää puhua. Vaikka kvartsipölyn torjunnan merkitys on yleisesti tunnustettu, sen huomioon ottaminen rakennustyömailla ei ole kuitenkaan itsestäänselvyys. 

Vaikka koko pölyntorjunnan ydin keskusteltaessa rakennustyömaiden pölyntorjunnasta on kvartsipitoisessa pölyssä ja sen torjunnassa, kannattaa ajatella rakennustyömaiden muitakin pölyjä ja niiden torjuntaa ja keskustella kokonaisuudessaan rakennustyömaiden pölyntorjunnasta. Kun pöly rakennustyömailla torjutaan heti syntyessään, ei pölynhallintaa tarvita samalla tavalla. Se, että puhuu ja keskustelee torjunnasta, on enemmän oikeaa asennetta ja edistää oikeaa työturvallisuuskulttuuria.

Eli kun tekemisen fokus on torjunnassa, mitä se rakennustyömailla käytännössä tarkoittaa? Kun halutaan torjua pölyä: 
•    purkaminen tehdään oikealla tavalla
•    käytetään riittävän tehokkaita ja riittävän erottelukyvyn omaavia kohdepoistolaitteita
•    työskentelytila alipaineistetaan ja käytetään suojaseiniä
•    ilmaa puhdistetaan riittävän tehokkailla laitteilla.
•    käytetään hengityksensuojaimia

Ja nämä ovat vain alkua. Ja toki, jos ei tarvitsisi pölyttää rakennustyömaalla ollenkaan, niin sehän olisi enemmän kuin se ”sata jänistä”. Usein siinä kuitenkin käy niin, että rakennustyöstä aiheutuu paljon rakennuspölyä, jota sitten pitää torjua.

Oletko tutustunut uusiin kvartsipölyn hallintaohjeisiin?

Edellisen blogipäivityksen jälkeen on otettu merkittävä edistysaskel pölyntorjunta-asioissa. Työterveyslaitoksen johdolla on nimittäin laadittu kvartsipölyn torjuntaohjeet, jotka on suunnattu kaikille työmaatoimijoille, rakennuttajista urakoitsijoihin. Saatavilla on nyt tieteellistä tietoa kvartsipitoisen pölyn määrästä eri työvaiheissa. Tämän tiedon pohjalta on luotu työkortit, jotka ohjaavat käytännön toimia kvartsipölyn torjumiseksi. Noudattamalla näitä kortteja voidaan välttää työntekijöiden altistuminen kvartsipitoiselle pölylle. Niitä siis noudattamaan! Ohjeet löytyvät täältä!

Näiden tieteellisten mittaustulosten ja työkorttien hyödyntämisestä olemme järjestäneet tänä keväänä useita valtakunnallisia koulutustilaisuuksia rakennustyömaan toimijoille ympäri Suomen. Näissä koulutuksissa on perehdytetty kvartsipitoisen pölyn torjunnan tärkeyteen ja tutkimushankkeen tuloksiin. Kiitämme kaikkia osallistujia sekä luennoitsijoita aktiivisesta osallistumisesta. Koulutuksemme jatkuvat, ja Länsi- ja Sisä-Suomen Aluehallintovirasto osallistuu yhdessä Talonrakennusteollisuus ry:n ja Rakennusliiton kanssa järjestettäviin koulutuksiin ensi elokuussa Kauhavan Ylihärmässä ja Jyväskylässä. Toivotamme kaikki tervetulleiksi kuulemaan pölyntorjunnan ilosanomaa!
 

Mikko Koivisto

Mikko Koivisto

Ylitarkastaja