Pitääkö asbestia pelätä?

Mikko Koivisto 2.6.2023 / päivitetty 2.6.2023 09:47

Asbesti on minulle työsuojelutarkastajana todella tuttu aihe, jopa liian tuttu. Se on aihe, josta keskustelen joka päivä jonkun kanssa. On kysymyksiä sen vaarallisuudesta, työmenetelmistä ja työmaan ilmoituksista. Kysyjinä on työmaan toimijoita, tavallisia kansalaisia ja kollegoita. Ei päivääkään kulu ilman, että aihetta en miettisi.

Asbesti on sanana saanut vahvan symbolifunktion työsuojeluun liittyvässä sanastossa. Muistatte varmaan Aku Hirviniemen luoman hahmon, Timo Harjakaisen Putous-sketsisarjasta? Asbesti aiheena tuli monta kertaa esille Harjakaisen sketseissä. Harjakainen käytti asbestia huumorin välineenä, muuttamalla sen aiheuttaman pelon nauruksi. Se osoittaa asbesti-sanan vahvan symboliarvon.

Asbestiin yhdistetään pelkoa, vaarallisuutta ja jopa kuolemaa. Pysähdytään hetkeksi tähän. Onko asia todella näin? Ilman miettimättä voi heti todeta, että on. Vuosikymmeniä sitten tapahtuneiden asbestialtistumisen vuoksi aiheutuu joka vuosi ammattitauteja ja kuolemia. Asbestin symboliarvo ei siten ole tuulesta temmattua.

Vaikka asbesti sanana aiheuttaa pelkoa, ei sitä pidä pelätä turhaan. Altistumiset ovat tyypillisesti vuosikymmenten takaa ajalta, jolloin asbestin vaaroista ei tiedetty, mutta nyt tiedetään. Tiedetään se, että ilman asianmukaista suojautumista voi työntekijä altistua ja kymmenien vuosien päästä sairastua ammattitautiin. Vaikka asbesti-sanaa ei pidä pelätä, sitä pitää kunnioittaa. 

Tulee mieleen tapauksia, joissa asbestia ei ole kunnioitettu ja hyvin ei ole käynyt. Kun ei ole selvitetty ennen purkutyön aloittamista asbestin olemassaoloa, asbestia on levinnyt työmaan ulkopuolelle ja pahimmillaan on altistettu ulkopuolisia. Kun asbestilla on sotkettu ympäristöä, on tietenkin pitänyt ryhtyä asbestisiivoukseen ja kustannukset on jaettu ”kummelimaisesti” periaatteella ”artisti maksaa”.

Kun asbestia kunnioitetaan rakennuttajasta, asbestikartoittajan ja pääurakoitsijan kautta asbestipurkajaan, niin asbestin vaarat pysyvät hallinnassa. Kun työ tehdään oikealla tavalla rakennushankkeen suunnittelusta toteutukseen, niin asia on hallinnassa ja kaikki voivat olla turvallisin mielin.

Vastaus tuohon otsikossa olevaan kysymykseen on siis ei. Meillä Suomessa on hyvä lainsäädäntö asbestia vastaan ja työtä tekevillä yrityksillä täytyy olla lupa ja työntekijät koulutettuja. Toki aina löytyy niitä, jotka eivät toimi sääntöjen mukaan. Me tarkastajat teemme kuitenkin kaikkemme, että kukaan ei altistuisi asbestille.
 

Mikko Koivisto

Mikko Koivisto

Ylitarkastaja