Räikeät ylityöt Lapin sesonkityössä – vieläkö niitä tehdään?

Janne Honkonen 4.12.2023 / päivitetty 4.12.2023 09:01

”Haluan tehdä tunteja niin paljon kuin mahdollista ja bilettää yöt.” Tämä oli vielä parikymmentä vuotta sitten ajatusmaailma monella, jotka haaveilivat sesonkityöstä Lapin lumossa. Siis silloin, kun lähdin itsekin opiskelukavereiden kanssa Lappiin talvisesonkiin töihin.

Nykyään työsuojelutarkastajana olen käynyt monet keskustelut Lapin matkailualan työnantajien kanssa. Lapin talvisesonki työllistää suoraan ja välillisesti tuhansia työntekijöitä. Työntekijäpula vaivaa jatkuvasti ja sopivien sitoutuneiden työntekijöiden löytäminen on vaikeaa.

Usea työnantaja on kertonut minulle muutoksesta varsinkin nuorten aikuisten kohdalla. Nyt useimmat haluavat tulla Lappiin kokemaan työnteon ohessa muutakin kuin juhlimista, laskettelua ja ahdasta yhteismajoitusta. Nuoret haluavat erilaisia elämyksiä, hyvinvointia ja mukavan majoituksen. He myös tuntevat omat oikeutensa.

Yritykset haluavat hyvinvoivia työntekijöitä

Työntekijäpulaa ei siis enää voi paikata sillä, että teettää sesonkityöntekijöillä töitä kellon ympäri. Onneksi, sillä se olisi myös laitonta. Työajalle on katto, jota ei saa ylittää, vaikka työsuhde olisi lyhyt. Tämän tarkoituksena on suojella työntekijöitä haitalliselta kuormittumiselta ja varjella heidän työkykyään.

Suurin osa matkailualan työnantajista pitää nuorissa aikuisissa tapahtunutta muutosta tervetulleena. ”Hyvinvoiva ja terveen näköinen työntekijä on parempi käyntikortti yritykselle kuin väsynyt zombie”, kuten eräs työnantaja lohkaisi.

Miten voivat ulkomaiset työntekijät?

Nykyään Lapin työvoimapulaa paikataan yhä enemmän tuomalla työntekijöitä ulkomailta, aina Aasiasta saakka. Arvioiden mukaan jopa puolet sesonkityöntekijöistä on ulkomaalaisia. Samalla työsuojeluviranomaisen ja median tietoon on kantautunut ulkomaalaisten työntekijöiden kohtelusta ikäviä uutisia: ylipitkiä työvuoroja, epäasiallista kohtelua ja kurjia majoitusolosuhteita.

Ulkomaisten työntekijöiden hyväksikäyttö on yksiselitteisesti väärin, ja teemme valvonnassa parhaamme ilmiön kitkemiseksi. Valvontahavaintojen valossa näyttää kuitenkin onneksi siltä, että pahimmat epäkohdat kohdistuvat pieneen joukkoon Lapin matkailualan työpaikkoja. Suurin osa työnantajista hoitaa velvollisuutensa mallikkaasti.

Mutta voisiko rajoituksia kiertää kevytyrittäjillä?

Moni yrittäjä toki toivoo, että velvollisuuksia olisi vähemmän. Yhä useampi miettii, voisiko töitä teettää kevytyrittäjillä ja muilla itsensä työllistäjillä.

”Silloinhan saisi teettää töitä rajattomasti eikä tarvitsisi välittää turhanpäiväisestä byrokratiasta”, kuulee tarkastuksilla aika ajoin työnantajan pohtivan.

Työsuhde ei kuitenkaan ole mikään valintakysymys. Täytyy muistaa, että yrittäjyyteen kuuluu yrittäjän vapaus päättää esimerkiksi työajoista ja työn tekijästä. Jos työsuhteen tunnusmerkit täyttyvät, niin silloin kyseessä on työsuhde, vaikka sopimuspaperissa lukisi mitä. Silloin tulee myös noudattaa enimmäistyöaikoja.

Epäkohdista kannattaa kertoa

Yllä kuvasin, miten ylityöt Lapin sesonkityössä näkyvät valvonnassa. Onko se koko totuus, vai jääkö meiltä jotain huomaamatta?

Voi hyvinkin jäädä. Jos työaikoja ei ole kirjattu oikein, eivätkä työntekijät itse kerro todellista tilannetta, niin meidän on hyvin vaikea puuttua asiaan.

Siksi haluan muistuttaa: jos työpaikalla on ongelmia, meihin työsuojeluviranomaisiin voi olla milloin vain yhteydessä. Emme kerro yhteydenotosta työnantajalle. Yhteystiedot löydät verkkopalvelustamme Tyosuojelu.fi. Meillä on täällä töissä usean eri alan ammattilaisia, jotka ovat valmiina auttamaan.

Janne Honkonen

Janne Honkonen

Työsuojelutarkastaja