Mediatiedotteet ja verkkouutiset hero-kuva Mediatiedotteet ja verkkouutiset hero-kuva

Ajankohtaista

Sisältöjulkaisija

null Työskentelytaso petti – sakkoja työturvallisuusrikoksesta

Työskentelytaso petti – sakkoja työturvallisuusrikoksesta

Mediatiedote 11.11.2020 Etelä-Suomi

Itä-Uudenmaan käräjäoikeus tuomitsi vastaavan työnjohtajan 20 päiväsakon sakkorangaistukseen työturvallisuusrikoksesta. Sakkorangaistus liittyi kesällä 2017 rakennustyömaalla Vantaalla sattuneeseen työtapaturmaan.

Tapauksessa työntekijä oli lastannut varastointihäkkejä kuilun suojakannen päälle. Häkkien ja kannella liikkuneen työntekijän yhteispainosta kyseinen suojakansi petti, jolloin työntekijä ja materiaalit putosivat rakennuksen alempaan kerrokseen.

Materiaalien lastaaminen suojakannen päälle oli ollut vakiintunut käytäntö ja suojakantta oli käytetty myös työskentelytasona. Käräjäoikeus totesi, että työtasoa ei ollut määritetty kestämään sitä painoa, mikä sen päälle oli lastattu. Tason enimmäiskuormitukseen ei ollut perehdytyksessä tai muutenkaan kiinnitetty huomiota. Asiaa ei ollut riittävästi käsitelty turvallisuusohjeessa eikä putoamissuojaussuunnitelmassa. Työmaalla ei myöskään ollut kiinnitetty muuten riittävästi huomiota kuiluun putoamisen riskiin.

Käräjäoikeuden mukaan vastaavan työnjohtajan velvollisuutena oli huolehtia tason turvallisesta käytöstä, ohjeistuksen riittävästä ja selvästä konkretisoinnista sekä työntekijöiden riittävästä perehdytyksestä työhön ja turvallisuuteen samoin kuin turvallisten työtapojen käytön valvonnasta. Vastaava työnjohtaja oli ollut asemansa perusteella vastuussa työturvallisuusvelvoitteiden noudattamisesta.
 
”Putoamiset ovat yleisimpiä työtapaturmia rakennustyömailla. Sen vuoksi putoamissuojaussuunnitelmat ja muut torjuvat toimet ovat erityisen tärkeitä kaikilla rakennustyömailla”, muistuttaa työsuojelun lakimies Tiia Harainen.

Itä-Uudenmaan käräjäoikeuden tuomio 15.9.2020, asianumero R 19/2775. Tuomio on lainvoimainen.

Lisätietoja:
​​​​​​​Lakimies Tiia Harainen, etunimi.sukunimi@avi.fi, puh. 0295 016 553
Työsuojelun vastuualue, Etelä-Suomen aluehallintovirasto