Mediatiedotteet ja verkkouutiset hero-kuva Mediatiedotteet ja verkkouutiset hero-kuva

Ajankohtaista

Sisältöjulkaisija

null Työsuojeluviranomainen kohdentaa hankkeen putoamistapaturmien estämiseksi korkealla tehtävässä työssä

Työsuojeluviranomainen kohdentaa hankkeen putoamistapaturmien estämiseksi korkealla tehtävässä työssä

Mediatiedote 8.7.2020

Valvontahavaintojen ja työtapaturmatilastojen perusteella aluehallintovirastojen työsuojelun vastuualueet käynnistävät korkealla tehtävän putoamisvaarallisen työn valvontahankkeen. Kolmevuotisen hankkeen tarkastukset aloitetaan syksyllä 2020 kaikilla työsuojelun vastuualueilla.

Hankkeessa tarkastetaan, että korkealla tehtävää työtä teettävät työnantajat tunnistavat työhön liittyvät putoamisvaarat, suunnittelevat turvalliset työtavat ja opastavat työntekijät turvalliseen työskentelyyn. Tavoitteena on vähentää putoamisesta johtuvien työtapaturmien määrää.

– Haluamme herättää sekä työnantajat että työntekijät reagoimaan putoamisvaaraan työssä, kertoo hanketta koordinoiva työsuojelutarkastaja Ville Maanavilja Lounais-Suomen aluehallintoviraston työsuojelun vastuualueelta. – Usein korkealla tehtävään työhön liittyy putoamisvaara. Putoamistapaturmassa työntekijä loukkaantuu usein vakavasti ja tämä voi johtaa jopa menehtymiseen.

Työpaikkojen omatoimisuus tärkeää putoamisvaarallisten työvaiheiden turvallisuuden parantamisessa

Hankkeen tarkastukset kohdistetaan tilapäisluontoisiin töihin, joihin liittyy työntekijöiden putoamisvaaraa. Tällaisia ovat muun muassa kiipeämistä tai katolla työskentelyä edellyttävät kiinteistönhuoltotyöt sekä erilaiset pylväs- ja mastotyöt ja talvisin lumenpudotustyö katoilta.

Hankkeessa painotetaan työnantajan velvollisuutta valvoa työn turvallisuutta. Työnjohtajien/esimiesten pitää olla tietoisia omista työturvallisuusvastuistaan ja -velvollisuuksistaan.  

– Valvonnan tavoitteena on, että työpaikat oppivat omatoimisesti selvittämään putoamisvaaralliset työvaiheet ja estämään putoamistapaturmat työntekijöiden opastamisen, oikeiden työvälineiden ja työmenetelmien sekä työn johtamisen keinoin, tarkastaja Maanavilja korostaa.

Putoaminen aiheuttaa edelleen paljon vakavia vammoja työntekijöille. Tapaturmavakuutuskeskuksen tilastojen perusteella Suomessa sattuu vuosittain noin 30 000 työtapaturmaa, joissa on kyseessä joko kaatuminen tai putoaminen. Tämä luku on noin neljännes kaikista ilmoitetuista työtapaturmista.

Euroopan komissio on julkaissut oppaan hyvistä toimintatavoista korkealla tehtävän työn turvallisuuden parantamiseksi. Oppaan voi ladata maksutta verkosta:

Tarkoituksenmukaisimpien työvälineiden valinta korkealla tehtävään tilapäiseen työhön. Julkaisija Euroopan komission työllisyyden, sosiaali- ja tasa-arvoasioiden pääosasto, 2007.

Lisätietoja:
Tarkastaja Ville Maanavilja, puh. 029 5018123, etunimi.sukunimi@avi.fi
Työsuojelun vastuualue, Lounais-Suomen aluehallintovirasto