Mediatiedotteet ja verkkouutiset hero-kuva Mediatiedotteet ja verkkouutiset hero-kuva

Ajankohtaista

Sisältöjulkaisija

null Työvälineiden käyttöohjeet puuttuvat usein – työpaikkojen tapaturmariski kohonnut

Työvälineiden käyttöohjeet puuttuvat usein – työpaikkojen tapaturmariski kohonnut

Mediatiedote 26.9.2022

Kuluvan vuoden aikana työsuojeluviranomaiset ovat tehneet yli 500 työvälineiden turvallisuuteen liittyvää tarkastusta. Tarkastuksilla on havaittu, että työpaikalta puuttuvat varsin usein työssä käytettävän koneen käyttöohjeet.

”Mikäli käyttöohjeet puuttuvat, työpaikan työturvallisuudesta vastuussa oleva työnantaja ei voi varmistua, että konetta käytetään ja huolletaan valmistajan tarkoittamalla tavalla turvallisesti”, kertoo ylitarkastaja Kati Tikkanen Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintoviraston työsuojelun vastuualueelta.

Tikkanen painottaa, että myös koneen käyttö pitää ohjeistaa työntekijälle, ja ilman käyttöohjeita se on haastavaa. Käyttöohjeita tarvitaan myös työvälineen vaarojen arvioinnin tekemisessä.

”Myös koneen takuu voi raueta, mikäli valmistajan käyttöohjeita ei noudateta”, ylitarkastaja Kati Tikkanen toteaa.

Muita työsuojeluvalvonnassa havaittuja lakisääteisiä puutteita ovat mm. se, ettei työvälineiden toimintakuntoa ole varmistettu ja työvälineiden vaarojen arviointi on jätetty tekemättä.

Työsuojeluviranomainen muistuttaa, että työssä saa käyttää vain sellaisia koneita ja työvälineitä, jotka ovat niitä koskevien vaatimusten mukaisia sekä sopivia kyseiseen työhön. Koneiden ja työvälineiden käytössä on noudatettava valmistajan antamia ohjeita. Ne on pidettävä kunnossa koko käyttöiän ajan. Lisäksi koneiden käyttämisen pitää olla työntekijöille turvallista.

Koneiden ja työvälineiden työturvallisuuden vaatimuksista löytyy tietoa Tyosuojelu.fi -verkkopalvelusta.

Lisätiedot:
Ylitarkastaja Kati Tikkanen, p. 0295 018 733, kati.tikkanen@avi.fi
Aluehallintoviraston työsuojelun vastuualueiden työvälineiden turvallisuushanke