Vaikuttavaa työsuojelun valvontaa vuosille 2024–2027

Hanna-Kaisa Rajala 11.12.2023 / päivitetty 11.12.2023 10:58

Työsuojeluviranomaiset valvovat yli sataa työelämää säätelevää lakia tai asetusta. Tehtävänämme on varmistaa, että työpaikat Suomessa ovat turvallisia, terveellisiä ja reiluja. Tässä blogissa kerron, mitä asioita alkavalla strategiakaudellamme painotetaan. 

Työsuojelun vastuualueiden uusi runko- eli nelivuotiskausi 2024–2027 perustuu pitkälti nykyisiin, hyväksi todettuihin linjauksiin ja toimintatapoihin. Visionamme on edelleen vahvistaa turvallista, terveellistä ja reilua työtä monipuolisilla keinoilla, toimintaympäristön muutoksiin reagoiden ja toimintaa rohkeasti kehittäen. 

Tarkastamme työpaikkoja, ohjaamme ja neuvomme 

Vuonna 2024 työsuojelun vastuualueet tekevät tarkastuksia sekä ohjaavat ja neuvovat asiakkaita. Työpaikkatarkastus on työsuojeluviranomaisen pääasiallinen toiminnan muoto. Muuta vaikuttamistoimintaa eli sidosryhmätyötä ja viestintää toteutetaan joko tarkastustoiminnan tukena tai sitä täydentämässä. Sidosryhmätyöllä ja viestinnällä tavoitetaan lähtökohtaisesti laajempia asiakasryhmiä, kun taas tarkastustoiminnassa voidaan tukea ja ohjata yhtä työpaikkaa syvällisesti ja vaikuttavasti.  

Työsuojelun vastuualueet kehittävät aktiivisesti toimintansa vaikuttavuutta. Vaikuttavuus tarkoittaa muutoksen aikaan saamista työpaikoilla niin, että työ Suomessa on mahdollisimman tervettä, turvallista ja reilua. Vaikuttavaan valvontaan ja muuhun vaikuttamistoimintaan valitaan paras keinovalikoima silloin, kun edetään suunnitelmallisesti, tukeudutaan kattavaan ja luotettavaan tietoon sekä huomioidaan toimenpiteiden valinnassa asiakkaiden tarpeet. 

Keskiössä työolot, reilu työelämä ja psykososiaalinen kuormitus

Työsuojelun valvonta keskittyy kolmeen pääalueeseen: työolojen parantamiseen, reilun työelämän varmistamiseen ja työntekijöiden psykososiaalisen kuormituksen hallintaan. Näitä tavoitteita edistetään erilaisilla valvonnallisilla, asiakkaiden tarpeisiin perustuvilla toimenpiteillä. Tarkastuksia tehdään asiakkaan luona, asiakirjoihin perustuen ja etäyhteyksiä hyödyntäen. Tavoitteenamme on varmistaa, että työpaikoilla noudatetaan työlainsäädäntöä.

Asiakkaille tarjottavia palveluita kehitetään, jotta ne toimivat niin asiakkaiden, työsuojeluviranomaisen kuin valtiontalouden näkökulmasta järkevästi. Uudistukset suunnitellaan asiakaslähtöisesti vaikutusarviointeja unohtamatta. Alkavalla runkokaudella kehitetään edelleen ja laajennetaan sähköisiä asiointipalveluita niin työnantajille kuin työntekijöille. Palveluilla nopeutetaan valvonnallisia prosesseja ja lisätään työsuojeluvalvonnan läpinäkyvyyttä. Asiakkaille välittyy reaaliaikaisesti tieto siitä, missä vaiheessa asian käsittely on.  

Työelämä on jatkuvassa murroksessa, mikä asettaa haasteita myös valvovalle viranomaiselle. Työsuojelun vastuualueet vastaavat haasteeseen kehittämällä toimintatapojaan ja varmistamalla, että osaavaa, hyvinvoivaa ja motivoitunutta henkilökuntaa on riittävästi. Yhdessä yli 400 työntekijän voimin tuotamme vaikuttavia palveluita työpaikkojen tarpeisiin.
 

Runkosuunnitelma 2024–2027

Ramplanen på svenska

Hanna-Kaisa Rajala

Hanna-Kaisa Rajala

Kirjoittaja on Pohjois-Suomen aluehallintoviraston työsuojelun vastuualueen johtaja.