
Tietoa meistä
Työsuojelutarkastus
Työsuojeluviranomaisen tehtävät - Työsuojelutarkastus
Aluehallintovirastojen työsuojelun vastuualueet pyrkivät varmistamaan, että työ Suomessa on terveellistä, turvallista ja reilua. Työsuojeluviranomaisena merkittävin osa valvontatyötämme ovat työsuojelutarkastukset.
Tarkastustoimintaa ohjaa sosiaali- ja terveysministeriö, joka antaa aluehallintovirastojen työsuojelun vastuualueille vuosittain valvontaohjeita. Valvontaohjeiden tarkoituksena on yhdenmukaistaa työsuojeluvalvontaa, parantaa työsuojelutarkastusten laatua ja lisätä toiminnan läpinäkyvyyttä.
Valvonnan lisäksi tukea kehittämiseen
Teemme työsuojelutarkastuksia pääasiassa toimialoille, joilla työsuojeluriskit ovat suurimmat. Keskitymme muun muassa turvallisuusriskeihin, kuormittumisen hallintaan ja työsuhteen vähimmäisehtoihin. Lisäksi pyrimme tarkastamaan kattavasti hyvin erilaisia työpaikkoja eri aloilta.
Tarkastus ei ole vain valvontaa, vaan sen tavoitteena on myös auttaa työpaikkaa kehittämään työsuojelutoimintaansa ja työolojaan. Valvontatoimilla pyrimme edistämään työnantajan ja työntekijöiden välistä yhteistoimintaa työsuojeluasioissa esimerkiksi antamalla ohjeita valvottavan lainsäädännön soveltamisesta ja tuomalla esiin hyviä käytäntöjä. Tarkastuksella käsitellään myös asioita, joita työpaikan edustajat itse haluavat nostaa esille.
Työpaikalla havainnoidaan ja keskustellaan
Yleensä tarkastaja ottaa etukäteen yhteyttä työnantajaan tarkastuksen ajankohdan sopimiseksi. Valvonnan kannalta perustelluista syistä tarkastuksia tehdään myös ennakkoon ilmoittamatta. Käsiteltävät asiat kerrotaan tarkastusilmoituksessa. Tietyt työsuojelun perusasiat sekä alakohtaiset riskitekijät käsitellään lähes aina.
Tarkastuksella tarkastaja havainnoi työolosuhteita keskustelun ja asiakirjojen perusteella sekä työpaikkakierroksella. Tarkastuksen lopussa tarkastaja kertoo, minkälaiseksi arvioi työympäristön ja mitä mahdollisia työsuojelulainsäädännön vastaisia asioita on havainnut. Näistä hän antaa toimintaohjeita ja kehotuksia, jotka kirjataan tarkastuskertomukseen. Vähäistä suurempien tai vakavien puutteiden korjaaminen jälkivalvotaan. Jos valvontatyössä todetaan todennäköisiä perusteita epäillä rikosta, on velvollisuutemme ilmoittaa asiasta poliisille.