Henkilöstötilat - Yleistä

Henkilöstötilat ovat palautumista ja puhdistautumista varten.

Työpaikalla tai sen välittömässä läheisyydessä pitää olla

  • asianmukaisesti varustettuja käymälöitä
  • riittävästi kelvollista juomavettä
  • ruokailua varten varattu ja sisustettu tila
  • jääkaappi ja mikroaaltouuni työntekijöiden mukanaan tuoman ruoan ja juoman säilyttämistä ja lämmittämistä varten
  • helppopääsyinen tila vaatteiden vaihtoa sekä tarvittaessa kuivausta varten
  • lukittava paikka vaatteiden ja henkilökohtaisten tavaroiden säilyttämiseen (esim. lukollinen kaappi)
  • kunnollista pesuvettä ja peseytymislaitteita
  • erityisolosuhteiden niin vaatiessa tarvittava määrä peseytymis- ja kuivaamisvälineitä tai  lämmitettävä pesuhuone, jossa on suihku tai muutoin lämmintä pesuvettä tai sauna
  • jos erityiset olosuhteet niin vaativat, lepohuoneita tai oleskelutilaa lepoa sekä taukojen ja odotusaikojen viettämistä varten, mikäli lepo- ja odotusaikoja ei ole mahdollista viettää työhuoneessa.

Henkilöstötilojen suunnittelussa noudatetaan RT-kortin 103140 Henkilöstötilat (2020) ohjeita. Ohjekortti perustuu työturvallisuuslakiin ja asetukseen työpaikkojen turvallisuus- ja terveellisyysvaatimuksista.